Zmenki po ločitvi

Se je življenje ustavilo, ali gre osel dvakrat na led?
Zmenki po ločitvi_manjsaV tem članku lahko o temi spregovorimo splošneje, saj je toliko kot ločencev različnih zgodb, različnih izhodišč in različnega dojemanja sebe in sveta okoli nas. Nekateri so sveže ločeni in čas še ni primeren, da bi na vrat na nos skakali v novo zvezo, nekateri so prizadeti, žalostni jezni ali nemočni, spet drugi pa se počutijo prevarane in ogoljufane in ne zaupajo nikomur. Članek začenjamo torej v izhodišču, ko smo že predelali vse slabe trenutke iz preteklosti, se otresli negativnih čustvenih odzivov in smo pripravljeni stopiti na novo pot, pripravljeni smo sprejeti v življenje človeka, s katerim bomo laže in bolje nadaljevali partnersko življenje.

V novo razmerje se podajamo s prtljago – s preteklostjo. S seboj nosimo določene izkušnje, nešteto navad, pogosto so tu otroci, morda vnuki, ki nas pomembno opredeljujejo. Zaradi tega in preteklih (slabih) izkušenj moramo razmisliti o sebi. Kdo smo in kaj pričakujemo od nove zveze. Izkušeni smo in vemo, kaj nam ustreza in kaj ne, kaj nas ujezi in brez česa ne moremo. Potem ko smo se temeljito izprašali, smo pripravljeni na nova poznanstva, na zmenke, vse to pa z zavestjo, da se nam prav nikamor ne mudi in da partnerska zveza ni nekaj obveznega, sploh pa niti ni nujna za naše osebno zadovoljstvo. Le tako razbremenjeni se bomo predstavili v pravi luči in imeli čas in distanco, da dodobra spoznamo morebitnega novega partnerja.

Nekatere po ločitvi zgrabi panika, bojijo se namreč samote, niso vajeni delovati sami, kar jih vodi v nekritično in prehitro vstopanje v novo zvezo. Zaradi tega se lahko ponavljajo napake iz preteklosti in s tem ločeni zapadejo v začaran krog neuspešnih zvez. Opozoriti moramo še na eno past: s sabo nosimo vzorce iz primarne družine, zato nehote izbiramo partnerje,  podobnim našim staršem. Če na ta način izbiramo značajske vrline, je dobro, težava nastopi takrat, ko na podlagi tega nase vežemo negativnosti, ki smo jih navajeni in za katere se nam zdi, da so pravzaprav del nas. To nam daje lažen občutek bližine, nečesa znanega in pogostokrat ne moremo dovolj kritično presoditi, da gre za prakso, ki nam škodi.

V nova razmerja vstopajmo iskreno, brez taktiziranja. Predstavimo sebe takšne, kot smo, tako pa sprejemajmo tudi bodočega partnerja. Ne ustvarjajmo si idealizirane slike po naših merilih, temveč ga sprejmimo takšnega, kot je, ne poskušajmo ga predrugačiti. Vzemi ali pusti. Ko se začnemo z nekom dobivati, ga počasi sprejemajmo v svoje življenje. Situacija je lahko bolj občutljiva, če imamo otroke ali če se veliko ukvarjamo z vnuki. Vsem dajmo čas, da se spoznajo, privadijo eden na drugega. Ne silimo, četudi se nam zdi, da otroci nimajo nič z našim razmerjem, je vseeno njihovo mnenje še kako pomembno, še posebej dolgoročno.

Zavedati se moramo še nečesa. Čeprav smo stari petdeset, šestdeset, sedemdeset ali več, nismo imuni za povsem najstniško zaljubljenost. Vendar nas, za razliko z najstniki, v teh letih taka čustva še bolj zavrtijo. Prepustimo se, uživajmo v metuljčkih v trebuhu in črpajmo iz izkušenj in spoznavanja samega sebe. Tako bomo zmogli zgraditi novo, uspešnejšo vezo.

Ta zapis je namenjen tistim, ki iščejo nekaj več, resnejše in trajnejše razmerje. Po prekinitvi dolgoletne zveze pa se je povsem legitimno spustiti v kratka, bolj spolno obarvana razmerja, saj so, vsaj hipno, prav tako lahko »zdravilna«. Za take avanture pa ne bomo podajali nasvetov, saj smo dovolj stari in vemo, kaj počnemo. Mar ne?

Če povzamemo: ne skačite v novo zvezo na silo, bodite iskreni do možnega novega partnerja in enako do sebe, razmislite in razčistite s preteklostjo, nato pa počasi in z optimizmom stopite na novo pot.

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.