Zgradba hrbtenice

Hrbtenica je ena izmed najpomembnejših delov telesa. Je opora celemu telesu in jo uporabljamo 24 ur na dan - celo takrat, ko spimo. Če poznamo njeno zgradbo, bomo lažje preprečili morebitne poškodbe ter jo zavarovali v primeru bolečin.

Hrbtenica je zgrajena iz 33 majhnih kosti, imenovanih vretenca, ki so zložene druga na drugo. Vretenca so razdeljena v pet skupin. Na vrhu je sedem vratnih, sledi dvanajst prsnih in pet ledvenih vretenc. Pod njimi se nahaja pet vretenc, zraščenih skupaj s križnimi kostmi. Hrbtenica se konča s trtico.

Zdravnike lahko slišimo govoriti o vretencih v obliki številčnih kod kot so npr. L4, C6 itd. To je preprost način za določitev točnega položaja posameznega področja. Vsako vretence in disk imasvojo lastno številko.

Med vsakim vretencem so t.i. »blažilci« medvretenčni diski. Le-ti pomagajo hrbtenici, da se lahko upogne v različne smeri. Po obliki so okroglasti in precej ploščati, sestavljeni iz notranje želatinaste snovi (jedro), ki ga obdaja mreža odpornih, elastičnih vlaken, imenovanih anulus. Če je anulus raztrgan, jedro izstopi ali se celo izcedi.

Spodnji del hrbta oziroma ledveni predel je najbolj ranljivo področje. Bolečine najpogosteje nastanejo ravno tu. To se zgodi zato, ker ledveni predel podpira celotno telesno težo plus težo katerega koli bremena, ki ga nosimo. Ledveni del se tudi bolj upogiba in sklanja kot zgornji del hrbta.

Neizogibno je, da spodnji del hrbtenice bolj trpi zaradi obrabe in drugih problemov.

Če iščete kvalitetno vadbo in ste iz Celja ali bližnje okolice vam Club Prima priporoča:
Vodeno vadbo proti bolečinam v hrbtenici

Vir:
Arhiv KOSMODISK člankov

 

 

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.