Zdravilni učinki spolnosti

Naravoslovec, fiziolog dr. Albin Seliškar (1896–1973) je nekoč dejal: Seks je hokus-pokus. Ti besedici izražata dvojnost: čarovnijo in komplicirano zmešnjavo. In zares, spolnost je vse to. Čarovnija je, da se prek nje nadaljuje človeški rod, čarovnija je, ko je začinjena z ljubeznijo partnerjev, čarovnija je v strasti , moči in vplivu, ki ga ima na slehernika in svet kot celoto. Seveda, saj gre, med drugim, za najmočnejšo človeško energijo, ki nastaja med spolnostjo. Zmešnjava pa nastaja, ko imamo s spolnostjo ali zaradi nje težave, ko je naprodaj v vseh mogočih oblikah (ne mislim toliko na prostitucijo, gre za marketing, ki spolnost nenehno izrablja in uporablja). Zmešnjava nastaja tudi ko jo precenjujemo ali, nasprotno, skušamo narediti nepomembno in jo omejiti zgolj na nagon.

Da je spolnost eden od središčnih dejavnikov naših življenj, pričajo številne študije, raziskave in članki. Tako rekoč je prisotna na vsakem koraku, kot vidite, tudi na naših straneh. Ta prispevek je pisan z namenom, da si (spet) ogledamo nekaj dejstev o spolnosti, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Pozitivne učinke lahko na grobo razdelimo na psihološke in povsem fizične. Oboji pa so še kako dobrodošli za naše usklajeno, zdravo in sproščeno življenje.

Začnimo z najpreprostejšo mislijo, da je telesna dejavnost zdrava. Za marsikoga je spolnost edina resna telesna aktivnost. Tako vsaj malo prispevajo k zdravemu povečanju srčnega utripa, s tem pa izboljšajo prekrvavitev. Med spolno aktivnostjo in po njej se v telesu sproščata hormona serotonin in endofrin. Pogosto ju imenujejo tudi hormona sreče. Sproščanje endofrina lahko sproži še kaj drugega, na primer uživanje čokolade. Ni naključje, da si velikokrat spolno manj dejavni ljudje prav s hrano pomagajo sprožiti ta hormon zadovoljstva in sreče. Več kot očitno je, da si vsi želimo učinkov tega hormona. Več znanstvenih raziskav je dokazalo, da redna spolna aktivnost ugodno vpliva na koncentracijo in delovanje možganov. Seveda gre za manjšo možgansko spodbudo, saj bi bili ob večjem obsegu tega učinka, porno igralke in igralci videti bolj ali manj kot na letnem srečanju astrofizikov. Če pustimo šalo ob strani, moramo vsekakor priznati, da gre za pozitiven učinek. Nekatere novejše raziskave vse bolj kažejo na to, da je za ženske pomemben stik s spermo. Ženske, ki imajo z njo reden stik, pa naj bo vaginalno, oralno ali na telesu, so srečnejše, zadovoljnejše in samozavestnejše. Spolnost zmanjšuje stres in frustracije, prinese nam občutje ugodja, zadovoljstva in sreče, vse našteto pa je najboljša obramba pred marsikatero boleznijo našega časa.

Sedaj pa poglejmo še na psihološko in čustveno plat spolnosti in njune učinke. Spolnost, ki temelji na medsebojni ljubezni in spoštovanju, je v vseh ozirih kakovostnejša. Poleg že prej naštetih prednosti močneje povezuje oba partnerja in prinaša občutek, da smo zaželeni in ljubljeni. Vse to pa se kaže v naši notranji umirjenosti, ki dobro vpliva na naše najbližje in okolico. Ljudje, ki jim manjka telesne ljubezni (zaradi psiho-fizičnih težav ali po svoji volji), so dosti bolj nagnjeni k depresiji, histeričnim odzivom, vrsti nevroz in rakavim obolenjem. Še en dejavnik je, ki nikakor ni zanemarljiv, izhaja pa pretežno iz vzhodnih duhovnih šol, to je pretok energije. Če posplošimo, vzhodna filozofija ves svet vidi ciklično, tako tudi spolnost. Med partnerjema se pretaka energija, ta se daje in prejema, združena pa postane izredno močna in pomembna življenjska sila. Morda bo slišati čudno, vendar tudi krščanska prepoved kontracepcije izhaja od tod. V osnovi sploh ne gre za to, da je rezultat spolnosti toliko otrok, kot jih da Bog, temveč za to, da je spolni energetski krog popoln in zaključen.

Odmaknimo se od tovrstnega razmišljanja in skočimo nazaj v »kruto realnost«. Življenje, ki ga živimo, nam dopušča vse manj časa, neobremenjenosti, sproščenosti in spočitosti. To zelo slabo vpliva na našo spolno dejavnost. Samo pomislite, kolikokrat glavoboli, utrujenost in težek dan v kali zatrejo vsak poskus romantike ali divjega seksa. V bistvu pa je človek narejen tako, da bi moralo biti ravno obratno. Zamislite si, kako drugače bi bilo, če ne bi šli v službo ali če bi prestavili kakšno opravilo, ker smo popolnoma utrujeni od strastne spolnosti … Tako bi bilo življenje človeku prijaznejše. Vendar pa, ne glede na vse, moramo poskrbeti, da imamo s partnerjem čas zase in da uživamo drug ob drugem tudi po tej plati. Starost, utrujenost in stres zmanjšujejo libido in pri moških v veliko primerih onemogočajo erekcijo. V takih situacijah se nikakor ne smemo predati. Če ne pomaga dopust in zdrav način življenja, izkoristimo jutra, ko je spolna moč močnejša, če tudi to ne deluje, pa brez sramu in ostalih zadržkov posezimo po tabletah in spet prebudimo strast. Verjemite, vsem nam bo koristilo in se poznalo pri zdravju in počutju.

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.