Zakaj je naravna kozmetika boljša za vsakodnevno nego kože?

Danes, ko je tempo življenja vse bolj hiter, ko smo vse bolj izpostavljeni stresu, pomanjkanju gibanja, so se začeli spreminjati tudi trendi na področju kozmetike. Začelo se je vse večje zavedanje skrbi za zdravje in vračanja nazaj k naravi. Tako je vse bolj v porastu tudi uporaba naravne kozmetike.

Pri naravni kozmetiki je potrebno poudariti, da ni vse kar vsebuje rastlinske ekstrakte in izvlečke že klasificirano kot naravno. Na tržišču je mnogo blagovnih znamk naravne kozmetike, zaradi tega je pogosto prisotna tudi zmeda. Delno so poskušali to področje urediti z uvedbo certifikatov za naravno kozmetiko, ki glede na vsebnost posameznih sestavin in prepoved določenih sestavin izdelke uvrščajo med naravne ali organske in jim na podlagi tega podelijo tudi ustrezen certifikat. Še vedno je pogost problem to, da ljudje mislijo, da je dobra in zares naravna kozmetika tista, ki ustreza čim večim certifikatom. Vendar je potrebno poudariti, da certifikate navadno dobijo le večja podjetja oziroma člani združenj za ekologijo (prehrana, kmetijstvo, kozmetika). Certifikatov naravne kozmetike za izdelke proizvedene na slovenskem tržišču še ni, zato so vsi izdelovalci naravne kozmetike v Sloveniji brez certifikatov, čeprav bi jih mnogi gled,e na vsebnost in način izdelave, lahko dobili celo več. Izdelki s certifikati so široko dostopni, na voljo so v drogerijah, spletnih trgovinah ipd.

Poudariti pa je potrebno, da ni certifikat tisti, ki kozmetiko naredi dobro, temveč je to njena sestava in način pridelave vsebujočih sestavin. Zato je bolje izbrati lokalno pridelano naravno kozmetiko, ki vsebuje sestavine iz lokalnega okolja in v kolikor je mogoče čim manj uvoženih sestavin.

Pomembno pa je, da proizvajalci naravne kozmetike poskrbijo za naravo tudi v smislu embalaže. V kolikor je le mogoče je priporočena uporaba materialov, ki se lahko enostavno reciklirajo oziroma princip povratne embalaže, da se le-ta po uporabi vrne proizvajalcu.

Naravnih kozmetičnih izdelkov je na trgu manj tudi iz razloga, ker je tudi izbor sestavin, ki se lahko uporabijo, manjši. Prepovedna je namreč uporaba sinteznih in polsinteznih surovin, proizvodni postopki pa so lahko v primeru naravne kozmetike zgolj fizikalni, ne pa tudi kemijski. V veliko primerih kemikalije, ki jih nanesemo na kožo, naredijo več škode, kot če bi jih zaužili.

Pojem naravno pomeni snov pridobljeno iz narave, ki je lahko rastlinskega, živalskega ali mineralnega izvora ali iz njihovih zmesi.

Vse pogosteje pa je prisotna tudi tako imenovana veganom prijazna kozmetika, ki ne vsebuje surovin živalskega izvora, kot sta na primer med in matični mleček. Kar se tiče testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih je za izdelke, ki se tržijo na območju evropske unije, le-to prepovedano že od leta 2013.

Kateri so razlogi zakaj je bolje uporabljati naravno kozmetiko v primerjavi s konvencionalno kozmetiko?

Eden izmed razlogov je definitivno to, da v velikem procentu vsebuje naravna kozmetika sestavine, ki se uporabljajo tudi v prehrani, kot pravijo: »kar daš nase, daš lahko tudi vase«. Naravna kozmetika pravzaprav vsebuje vse kar koža potrebuje za svojo optimalno delovanje, vitamine, minerale v sledovih in maščobne kisline ter rastlinske antioksidante.

Ena izmed prednosti je tudi njena sestava, ki mora za pridobitev naziva naravna kozmetika vsebovati vsaj 70 % naravnih surovin. Naravna kozmetika vsebuje bistveno manj konzervansov, saj izdelki pogosto vsebujejo eterična olja, ki zagotavljajo ustrezno stabilnost izdelka.

Naravna kozmetika prav tako ne vsebuje barvil in sintetičnih dišav, ki pri občutljivi in suhi koži povzročijo draženje. Bistvo naravnih izdelkov je kombinacija sestavin, ki kožo pomirjajo, je ne obtežijo in obremenijo. Prednost uporabe naravne kozmetike je, da spodbuja kožo k obnavljanju in večji sintezi kolagena in elastina, na tak način ob redni uporabi preprečuje, da bi se naša koža polenila, kar se tiče spodbujanja naravnih procesov obnove. Pri laseh naravni kozmetični izdelki ne puščajo zaostankov produkta, zato las ne zlepijo in jih ne obtežijo.

Ker naravni čistilni kozmetični izdelki na koži in laseh ne puščajo zaostankov, lahko koža in lasje prejmejo najboljše sestavine izdelkov za nego.

Z izbiro naravne kozmetike podpirate tudi koncept fair trade, ki zagotavlja, da so bile surovine proizvedene trajnostno, z ohranitvijo naravnih virov, delavci pa so bili za svoje delo primerno plačani.

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

in obveščeni boste o novih vsebinah in ugodnih ponudbah.

DARILO ob prijavi: 6-tedenski prehranjevalni načrt za boljše počutje

Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.