Varna raba računalnika in interneta

Preberite si sedem obveznih točk, da se boste izognili težavam in zlorabam, na katere pri uporabi računalnika in spleta naletite mimogrede.

 

  1. Gesla

Večina med nami pri izbiri gesel ne pomišlja kaj dosti. Ponavadi je tako, da si izberemo nekaj, kar nam je blizu, mislimo si, da gesla na ta način ne moremo pozabiti. Velikokrat izberemo imena ljudi, ki so nam blizu, njihove vzdevke, imena hišnih ljubljenčkov, naslove priljubljenih pesmi in podobno. Če od nas geslo zahteva še številko, pa jih velikokrat zapišemo kar po vrsti ali izbrano cifro ponovimo tolikokrat, kolikor je pač potrebno. Izjeme niso niti lastni rojstni datumi.  S tako izbranimi gesli močno olajšamo delo nepridipravom, ki bi nas radi oškodovali. Takemu človeku ni potrebno veliko informacij o nas, ki so marsikje dostopne. Tako z lahkoto vstopa v našo zasebnost, kjer pa lahko pridobi še veliko zanj koristnejših podatkov: številke računov, PIN kode, naša znanstva, naslove in podobno.
Če povzamemo, gesla, kot na primer: Janez 1234, Janez 1111 ali pa Janez 10247 (cifra pomeni Janezov rojstni datum 10. 2. 1947), niso primerna in nas slabo ščitijo.
Ker so tatovi identitet in podatkov vseskozi na preži, je zelo pomembno, da gesla pogosto menjamo, še pomembneje pa je, da imamo za vsako stvar svoje geslo.
Če nam enega izmaknejo, se na ta način zavarujemo, da se naš celoten sistem ne podre kot domine. Pomembno je tudi, če si zaradi pozabljivosti gesla in kode zapišemo, da jih ne nosimo s seboj, temveč jih dobro spravimo. Velikokrat se da videti starejšo gospo ali gospoda, ki ima listek s PIN kodo, prilepljen kar na kartico.

Povzetek: Gesla naj nimajo povezave z vami in vašimi bližnjimi, pogosto jih menjajte in za vsako stvar, kjer je potrebno, imejte drugačno geslo.

 

  1. Sumljiva elektronska pošta

Pošte, ki se ji reče vsiljena pošta (spam), je ogromno. Nekatera pošta  ni škodljiva, je zgolj nadležna (različne reklame in ponudbe). Večino te pošte nam že računalnik sam odvrže v poseben predal, kjer jo, ne da bi jo odpirali, enostavno zbrišemo.
Zadnje čase pa je treba biti še dodatno pazljiv. Nevarna pošta je na bežen pogled podobna pristni, saj v njej pogostokrat opazimo ime in priimek znanke ali znanca, včasih dobimo pošto z lastnim imenom ali pa vključuje ime našega delovnega mesta. Če tak dopis (mail) odpremo, omogočimo vstop hudega virusa v računalnik, ki nam ga popolnoma blokira.
Dovoli nam le komunikacijo z dobro organizirano kriminalno združbo, ki nam težavo odpravi, če jim mastno plačamo. Zaenkrat protivirus in zaščita še ne obstajata, pa tudi policija jim ne more priti na sled. Da pa je na koncu tragedija že groteskna, moramo glede na vsoto, ki smo jo bili prisiljeni poravnati, plačati še davek državi za transakcijo.

Povzetek: Podrobno si oglejte prispelo pošto! Če se vam zdi karkoli narobe ali je že sama po sebi razvrščena v vsiljeno pošto (spam), je nikakor ne odpirajte!

 

  1. Spletne strani z igrami in erotiko

Na teh straneh je »prilepljenih« veliko število virusov, ki onemogočijo normalno delovanje računalnika, nenehno nas bombardirajo z oglasnimi sporočili in kar naprej se odpirajo različne internetne strani. Velikokrat pa lahko naletimo na še manj nedolžne viruse. Težava na teh straneh je, da sploh ne vemo, kdaj smo kliknili nekaj, česar ne bi smeli. Se pravi, ko se podamo na tako stran, tudi vsa previdnost ne pomaga. Nekatere zanesljive internetne povezave (kot je na primer ta, na kateri ste pravkar) ponujajo tudi igre, ki jih je varno igrati.

Povzetek: Izogibajte se internetnim stranem z igrami, erotiko in pornografijo!

 

  1. Strani, ki ponujajo dober in hiter zaslužek

Gre za podobno stvar kot pri tretji točki. Strani so polne balasta in virusov, obenem pa še nevarnejše.
Stari rek pravi, da če so stvari videti predobro, da bi bile resnične, potem niso resnične. Ti, ki ponujajo lahek, donosen in hiter zaslužek, so največkrat internetni zlikovci, ki jim je predvsem do vaših podatkov in denarnic. Prijemi so sicer različni, rezultat pa je na koncu enak: oni bodo na hitro zaslužili, vi pa boste preplačali zoprno izkušnjo.

Povzetek: Hitrega, dobrega, obenem pa poštenega zaslužka ni, zato se takih stvari ogibajte in jih nemudoma zaprite, če se vam pojavijo na ekranu.

 

  1. Lažne nagradne igre

Lažnih nagradnih iger je veliko. Popisali bomo trenutno najbolj razširjen tip. Največkrat dobite sporočilo prek facebooka, da obiščite to in to stran, kjer poteka nagradna igra, glavni dobitek pa naj bi bil najpogosteje najnovejši pametni telefon. Če obiščete to stran, navadno opazite logotip kakšnega znanega podjetja. Preberete lahko, da vsak teden izžrebajo po eno nagrado in vas nagovarjajo, da v igri sodelujte. Videli boste veliko število komentarjev obiskovalcev, ki so vsi po vrsti navdušeni, v posebni rubriki pa so profilne slike z imeni in priimki dosedanjih nagrajencev.
Česar pa na teh straneh ni, so podatki o organizatorju nagradne igre. Večinoma se tudi ne da napisati komentarja.
Največkrat v nagradni igri sodelujete tako, da delite njihovo povezavo s prijatelji in da pošljete SMS sporočilo na določeno številko (na primer 6888). V nekaj dneh prejmete sporočilo, pravzaprav čestitko, da ste srečni nagrajenec, za potrditev pa vas prosijo, da napišete sporočilo (kupim psc 50) na to isto številko. Če ste to naredili, vam pošljejo kodo, ki jo morate v potrditev poslati nazaj, s tem pa vam ukradejo identiteto in olajšajo vaš telefonski račun za petdeset €. Kdor pa jih pred tem ali po tem obvesti, da goljufajo, ga na facebook strani nemudoma blokirajo.

Povzetek: Ne nasedajte številnim sporočilom, da ste nekaj zadeli. Vedno preverite pošiljateljev profil, če vsebuje vse podatke, ki jih zahteva zakon o igrah na srečo!

 

  1. Kraja identitete (osebnih podatkov)

Že iz prej opisanih primerov je razvidno, da obstaja veliko število načinov, da bi se kriminalci polastili vaših podatkov. Za njih so uporabni prav vsi. Kadar podajate svoje podatke ali plačujete prek spleta, vedno dobro preverite stran, na kateri ste (stran, na kateri ste pravkar je varna glede podatkov, kot tudi glede plačil). Bodite pozorni, če je jezik v tekstu čuden (velikokrat zlikovci prevajajo prek spletnih prevajalnikov), sumničavi postanite, če vam obljubljajo prevelike ugodnosti. Človek, ki mu ukradejo identiteto, lahko pride v hude škripce, saj v nekaterih primerih ne gre samo za materialno oškodovanje, ampak v vašem imenu zakrivijo huda kriminalna ali celo teroristična dejanja.

Povzetek: previdno s podatki, natančno preverite vse!

 

  1. Spletna znanstva in zmenki

Veliko spletnih mest je namenjenih družabnosti. Lahko komentiramo članke, lahko nas družijo enaki interesi, vedno več spletnih mest pa je namenjenih spoznavanju ljudi. Nekatera so namenjena zgolj dopisovanju, druga sklepanju prijateljstev, tretja pa povezujejo osamljena srca za resne zveze ali zgolj za kakšno avanturo in popestritev vsakdanjika. S temi stranmi ni nič narobe, problematične pa so zaradi tega, ker so anonimne. Že v komentarjih pod članki lahko zasledite, da anonimnost pri nekaterih ljudeh sprosti vse zavore in se zato predstavljajo v grozljivi luči. Zelo delikatni so zmenki prek spleta, saj človeka ne moremo zares spoznati, četudi si z njim mesece dopisujemo. Zato vam svetujemo previdnost tudi na tem področju.
Človeka skušajte čim bolj »prebrati« med dopisovanjem, če pa se odločite za zmenek, naj bo na javnem mestu, še bolje pa je, da vas nekdo spremlja, čeprav prikrito. Žal vse bolj živimo v svetu norcev, res pa je, da je še vedno treba verjeti v dobro pri ljudeh.

Povzetek: Pazljivo s sklepanji znanstev prek spleta, saj je resničen človek lahko popolnoma nekaj drugega kot prijazen spletni anonimnež.

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.