Stari starši in njihovo poslanstvo

Stari starši imajo pomembno vlogo v družini in družbi. Če je ta okrnjena, trpi srednja generacija odraslih otrok, ki je prikrajšana za pomembnega vzgojnega sodelavca, vnuki za nenadomestljiv vir osebnostnega zorenja in zdravega odraščanja in stari starši za bistveni del svojega življenjskega poslanstva. To se je zgodilo v zadnjih desetletjih v naši kulturi, ko tradicionalna vloga starih staršev ni več možna. Opažamo, da so stari starši odstranjeni iz živega družinskega sožitja z mlajšima generacijama.

shutterstock_316367705

Več ali manj so nam znane izkušnje vnukov in vnukinj s svojimi babicami in dedki; vedo povedati, da so si za njih vzeli čas, so jih razumeli in ščitili, so jih razvajali, pripovedovali so jim o življenju njihovih staršev in nasploh o življenju nekoč. Tako so otroke povezali s preteklostjo družine. Rečemo lahko, da je otrok, ki ima ob starših še ljubezen, zanimanje, skrb in spoštovanje starih staršev, bogat otrok.

Nedvomno pa ob svojih vnukih pridobivajo tudi stari starši. Omogočijo jim novo vez s svojimi otroki, ki so odšli in si ustvarili lastno družino. Takrat je pri starih starših nastal občutek praznine, ki ga lahko zapolnijo s čuvanjem vnukov. Vključenost in odnos z vnučki pa lahko izboljša tudi odnos med starši in starimi starši.

shutterstock_86662342

Veliko starih staršev prizna, da so pri vzgoji lastnih otrok delali napake in da marsičesa niso zmogli ter da so bili takrat drugačnega mnenja glede načina vzgoje. Zdaj pa, kot bi rekel specialni pedagog Marko Juhant, imajo priložnost za »popravni izpit«.

Med starimi starši in vnuki se splete vez, ki ni vezana na odgovornost, saj stari starši niso obremenjeni s preživljanjem vnukov, ne vežejo jih obveznosti in konflikti otrok - starši. V bistvu gre bolj za neke vrste zavezništva. Velikokrat slišimo, da so stari starši za crkljanje, starši pa za vzgajanje. Na tej točki stari starši dobijo ponovno priložnost obujanja sposobnosti branja in pripovedovanja pravljic, petja uspavank, crkljanja … in s tem niso obremenjeni kot so bili, ko so bili sami starši. Vnuki na drugi strani pridobijo zaveznika.

shutterstock_284498066

Stari starši niso obremenjeni z vnuki v smislu eksistence, odgovornosti in s konflikti. Običajno  imajo vlogo zaveznika in ne toliko vzgojitelja, ki kaznuje. Do vnukov so zaščitniški in velikokrat »popravljajo napake«, ki so jih storili pri svojih otrocih. Dobili so novo priložnost.

Za marsikoga je to obdobje prva možnost, da se enkrat v življenju mirno posveti otrokom in je z njimi lahko potrpežljiv. Odnos vnuk - stari starš je odvisen predvsem od celotnega družinskega sistema in odnosov v njem. Predvsem je odvisno od  tega, kako so družinski člani med seboj povezani in koliko podpirajo odnose med različnimi generacijami, kar konkretno pomeni, da boljši in spoštljivejši so odnosi med starši in otroki, več bo prostora za odnos med starimi starši in vnuki. Lahko bi rekli, da je pogoj za pozitivno staro starševstvo dosežen takrat, ko je stari starš obračunal s svojim otroštvom tako v čustvenem kot socialnem smislu, nato sledi še obračun s svojim starševstvom v smislu, da ne postane tujec svojim lastnim otrokom, ni posesiven, da ne projicira v svoje odrasle otroke in vnuke svojih lastnih napak, ki jih je kot starš storil in da ni vedno do konca ustrežljiv. Tretji in zadnji temelj je, da zaupa svojim otrokom in vnukom, da obračuna s svojimi pričakovanji do lastnih odraslih otrok in do vnukov.

Velja poudariti, da so stari starši v mnogih pogledih neprecenljivi, vse dokler upoštevajo otrokove starše. Tako so lahko v veliko pomoč in oporo staršem. Tako lahko dajo svojim vnukom veliko lepih sporočil in občutij, saj so vez med preteklostjo in prihodnostjo.

Prav zaradi tega, ker danes redko živijo skupaj tri generacije, se izgublja fizični stik, izgublja se s tem tudi pristno prenašanje duhovne dediščine iz roda v rod. Otroci pa potrebujejo zgled, vztrajnost in vzdržljivost ter podobno, prav to, kar jim lahko ponudijo dedki in babice. Sodobni časi pa so preveč aktivni, treba je postoriti še to in ono, vedno kaj. To pa za otroke ni dober zgled, ves čas se nekam mudi. Gremo hitro sem, hitro tja. Odhajanje, urejanje, dostavljanje, nobenega miru. Ta »hitroritis« je huda stvar sodobnega življenja. Ritem starih staršev pa je podoben ritmu otrok.

Veste, kako lepo je imeti varnost, nekoga, ki pomaga. To so stari starši, ki lahko dajo svoj čas v tistem trenutku, ko ga vnuk potrebuje. Imajo čas. Po drugi strani so stari starši tudi odlični zaupniki. Najboljši pri igri. Popravljajo in zgladijo. In še marsikaj. Toda, pozor, stari starši morajo prepustiti avtoriteto staršem. Babica je prvi komandir, kapitan je mama. Da? Se razumemo? Zato, tudi če morda trenutno niste v najboljših odnosih s starimi starši, da poskrbite vsaj za nekaj skupnih ur druženja vnukov s starimi starši. Dlje, ko imamo babice in dedke, bolje je za vse. Drug drugemu lahko podarimo toliko lepega, si izmenjujemo izkušnje in se bogatimo. Stari starši so gnezdo, kamor se lahko vnuki vedno znova vračajo ob »zlomljenem krilu.

______________________________________________________________

Ne spreglejte!

Panorama Histrion & Hotel Vile Park3-dnevni paket
Hotel Histrion****
Portorož
za samo 109 €

Privoščite si počitek in sprostitev na slovenski obali.
Samo za vas  po res izjemni ceni 199 € (na osebo) lahko uživate 3 dni.
Vključen tudi polpenzion, neomejeno kopanje in “savnanje”, tudi na dan odhoda. Garantirano najnižja cena.

Garancija najnižje cene -
V kolikor boste v roku 48 ur po opravljeni rezervaciji našli objavljeno enako ponudbo po nižji ceni, nas obvestite oziroma posredujte podrobnosti objave in priznali vam bomo nižjo ceno.

Club Prima   080 11 74

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

in obveščeni boste o novih vsebinah in ugodnih ponudbah.

DARILO ob prijavi: 6-tedenski prehranjevalni načrt za boljše počutje

Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.