Osvežite svoje znanje za volanom

Se spomnite srečnega trenutka, ko ste opravili vozniški izpit? Nekateri ste s tem zares vstopili v svet odraslih, drugi ste si olajšali življenje, tretji pa ste bili ob prejetju dokumenta že pravi vozniški veterani. Vozili ste kot Emerson Fittipaldi, o motorjih in delovanju stoenk, katrc, fičkov, princev, amijev, škod, lad, trabantov in stoosemindvajsetk pa ste vedeli vse. Brskali ste po motorjih, menjavali olje in montirali različne dodatke. Se morda spominjate »popolnega« fičota s priprtim motorjem, gumo proti iskrenju, obvezno pa je moral imeti oblečen volan in na retrovizorju lisičji rep? Tudi v večjih mestih ste semaforje lahko prešteli na prste, tistih nekaj znakov ste poznali do obisti, ni bilo krožišč, vpadnic, obvoznic ...

Fičotov na cesti skorajda ni več ... avti so danes bolj podobni letalom, a ne?

Z leti pa se stvari spreminjajo. Avtomobile so začeli izdelovati tako, da vaše orodje ni bilo primerno niti za odstranitev plastike nad motorjem, kaj šele za kakšen resnejši poseg. V avtomobilih je vedno več elektronike in z njo povezanih (z)možnosti. Tudi mehaniki ne prislanjajo več ušesa k motorju in otipavajo sumljivih delov, temveč vse skupaj priklopijo na računalnik.

Ob nakupu novega avta se kar s strahom usedemo vanj, saj je vedno bolj podoben pilotski kabini z nešteto stikali in lučkami. Vse je drugače tudi, kar se tiče vožnje. Pa ne samo to, da smo izgubili nekaj refleksov in eksplozivnosti, upravljamo z veliko močnejšimi »stroji« na vse bolj kompliciranih cestah in cestiščih. Je že res, da veliko štejejo izkušnje, umirjenost, zdrava presoja in strpnost. Vendar si moramo priznati, da včasih ne vemo, kako pravilno peljati ali odreagirati, včasih pa tudi kaj pošteno »zaštrikamo«.

Nobena sramota ni, če si priznamo, da nas utruja mestna vožnja. Prav tako ni nič narobe, če iskreno povemo, da se v zvezi z vožnjo, pravili in avtomobili včasih preprosto ne znajdemo, kot bi bilo potrebno. Bodimo odgovorni do sebe in drugih in zato osvežimo teoretično in praktično znanje vožnje. Naj bo vse skupaj preprosto in zabavno kot nekoč.

Club Prima je v sodelovanju z AMZS pripravil za vas dve osvežitveni delavnici:

Tečaj varne vožnje na Vranskem (osvežitev teoretičnega in praktičnega znanja)

in

Predavanje o varni vožnji (osvežitev teoretičnega znanja)

Obe delavnici sta izvrstna priložnost, da osvežite in dopolnite svoje šoferske sposobnosti, zato vam toplo svetujemo, da obiščete obe. Investicija se vam bo lahko izplačala že ob prvi neprijetnosti na cesti. 

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

in obveščeni boste o novih vsebinah in ugodnih ponudbah.

DARILO ob prijavi: 6-tedenski prehranjevalni načrt za boljše počutje

Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.