So kozmetika, čistila in narava lahko ‘prijatelji’?

Ste kdaj pomislili, da za urejen videz, dobro počutje in čistočo trpijo flora, favna in človeštvo? Kako protislovno, a ne?

Večina izmed nas je globoko v sebi zaskrbljena za planet, na katerem živimo. Kadar o tem razmišljamo, misli postanejo temne in težke, pa jih prepodimo, češ, kaj pa lahko storim, saj recikliram, vozim se s kolesom … Če bi še drugi to počeli, če bi industrija manj onesnaževala, potem bi se morda kaj poznalo. Vendar, bodimo pošteni, storimo lahko še precej več. Ne gre toliko za korenito spreminjanje načina življenja, veliko šteje že pripravljenost in trud, saj s tem spodbujamo tudi ostale, na tak način pa se rodi ekološki trend, ki pomaga celotnemu človeštvu.

Pri vsakdanji rutini sploh ne opazimo, kako zelo sami škodimo planetu in sebi. Že naš jutranji obisk kopalnice je prava mala ekološka katastrofa:

  • ob splakovanju stranišča, spuščamo škodljive kemikalije, ki sicer skrbijo za prijetnejši vonj, v okolje;
  • ob umivanju zob s penečo zobno pasto ne pomislimo, da je večina sredstev, ki povzročajo penjenje in prijeten okus, kancerogenih;
  • podobno škodljiva so mila in ostali preparati za tuširanje in umivanje las;
  • sredstva za pranje, mehčanje in beljenje perila lahko povzročijo različne oblike alergij in dermatološke težave; vse našteto pa sproti splakujemo v okolje.

Toliko smo že »zasvinjali«, pa smo pravzaprav le opravili potrebo in se umili. Nato nadaljujemo z nanašanjem kozmetike. Proti sebi in naravi grešimo z dezodoranti. Najhujši so v razpršilu, saj ti uničujejo tudi ozon. Močnejši kot so, bolj nam mašijo znojne pore in preprečujejo zdravo in nujno potenje. Temu sledijo kreme in pene za britje, maskare, temeljne kreme, pudri, kolonjske vode, laki in geli za lase … In tako vsak izmed nas, sleherni dan.

Že ob tem nas lahko »stisne«, kaj šele če vemo, da te preparate pogostokrat testirajo na ubogih živalih, ki tovrstnemu mučenju slej ko prej podležejo. Koliko strupenih snovi in smeti ob izdelovanju teh izdelkov naredijo tovarne? Na koncu pa ostane še nešteto ton (strupene) embalaže.

Za izboljšanje stanja ni potrebno, da po svetu hodimo umazani, neprijetnega vonja, brez šminke in make upa. Nikakor ne, lahko pa marsikaj prihranimo sebi in naravi. Prihranimo pa lahko tudi povsem konkretno. Spomnite se naših mam, babic in prababic. Že one so se znašle na različne, predvsem pa naravne načine, saj so si same izdelale mila, pralna sredstva in čistila.

Vse to se da postoriti tudi danes, če se le ne bomo spet izgovarjali na pomanjkanje časa. Obenem pa lahko k takemu delu pritegnemo tudi otroke in vnuke, s tem pa vsem skupaj omogočimo kakovostno in poučno preživljanje prostega časa. Predvsem pa v vseh pogledih preživljanje koristnega prostnega časa. Iz naravnih materialov in sestavin je mogoče delati čudeže. Vse bolj se uveljavlja tudi naravna, doma izdelana kozmetika, ki prav nič ne zaostaja po pestrosti barv in vonjav, kar se pa tiče blagodejnih, zdravstvenih in za kožo hranilnih učinkov, pa industrijsko kozmetiko močno prekaša.

Bodimo prijazni do sebe, živali, rastlin in planeta, bodimo pogumni, domiselni in aktivni, pa se lotimo samostojnega izdelovanja čistil in kozmetike. Veliko informacij je na voljo, še bolje pa je, če se za nasvet in praktično pomoč obrnemo na strokovnjake, ki nam bodo znali dodatno pojasniti, pokazati, pomagati in nadgraditi našo prizadevnost. Je pa naša dolžnost, da planet ohranjamo za zanamce in takšna dediščina je vrednejša od vseh ostalih. Za tiste, ki vam je vseeno, pa bo morda spodbuda, da na tak način prihranite kak evro, obenem pa boste spoznali nujnost pravilnega ekološkega vedenja.

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.