Prehranjujte se kot vaši predniki

Večina mladih družin še vedno najraje obiskuje stare starše prav zaradi okusno pripravljene hrane! Vendar danes težko dobimo kvalitetna živila v trgovini. Na srečo je trend razvoja biokmetijoz obdelava biovrtov v porastu in veliko kje že dobimo zelo kvalitetno zelenjavo in poljske pridelke za naš lonec.

Še vedno pa drži pregovor »Ne jejte ničesar kar vaša stara mama ne bi prepoznala kot HRANO!« ter »Prehranjujte se kot jamski človek!«

Strokovnjaki priporočajo pregled družinskega drevesa kot analizo iz katerega okolja izhajate ter kaj so jedli vaši predniki! Okolje v katerem so živeli je v večini primerov specifično glede hrane. Normalno je da ob morju jeste ribe, morske plodove in olivno olje, v celinskem delu pa poljske pridelke kot so koruza, krompir, zelje, pšenica ter svinjsko oz goveje meso.

Zanimivo je tudi, če kateri od naših prednikov prihaja iz drugega konca sveta kot je na primer Azija ali Afrika, kjer so posebnosti v prehrani še toliko večje. Torej če izhajamo iz določenega okolja kot je Slovenija, kjer je jedilnik sestavljen pretežno iz pšenice, svinjskega in govejega mesa ter vrtnin, potem težko prisegamo na diete, ki izhajajo iz morske hrane ali azijske hrane! Ali smo prepričani, da netipičen sistem prehranjevanja deluje?

Dolgo časa že strokovnjaki svetujejo mediteranski način prehranjevanja kot zdrav način, saj preprečuje bolezni srca in ožilja, vendar se moramo zavedati, da naši predniki niso nikdar okusili morske hrane, če izviramo iz vzhodnega, južnega ali severnega dela Slovenije! Takšno hrano so okusili pretežno le prebivalci ob Jadranskem morju, saj včasi trgovine niso ponujale sveže ali zamrznjene morske hrane. Tu in tam so nekateri jedli rečne ali jezerske ribe.

Torej nasvet, ki izhaja iz ust strokovnjakov je, da povprašajte svoje stare starše s čim so se večinoma prehranjevali ali pa če mogoče vedo kaj so jedli že njihovi predniki, potem boste dobili odgovor na večna vprašanja od kod »prehransko izvirate«! Izbirajte živila, ki jih imate v genih, saj so to živila, ki so jih poznali že vaši predniki in so preverjena. Še posebej so zanimiva živila, ki so jih uživali naši predniki, ki so doživeli dolgo starost!  Preizkusite določeno obdobje uživati ta izbrana živila in jedi ter spremljajte svoje počutje ob tem. Za bolj objektivno preverjanje lahko opravite tudi analizo krvi pred in po »dieti« z »pra-živili«. Ne pozabite pa na dodatke k prehrani, ki pa žal niso bili dostopni vašim prednikom. Vitamini so vir življenja!

Avtor članka: dr. Mitja Bračič                                                                        

 

 

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.