»Potovanje preživetja« z odraslimi otroki

Na premišljen in varen način se vrnite k sebi in okolju, iz katerega smo izšli.

Tovrstna potovanja in izleti so vse bolj popularni. Zasluga za to gre vse boljšim in vse manjšim kameram, ki jih avanturisti nosijo s sabo in dokumentirajo pravzaprav vsak trenutek. Posnetki niso idealizirani, vidimo lahko vse, od težav zaradi pomanjkanja hrane, nevarnih živali, prebavnih nevšečnosti, skrhanih medčloveških odnosov … Mnoge posnetke prispevajo pravi in izkušeni mojstri preživetja v neprijazni divjini. Od njih se naučimo marsičesa, dobimo občutek, da bi morda tudi sami zmogli podoben podvig in iz zavetja udobnega kavča kujemo načrte za lasten drzni podvig preživetja. A saj sami veste, da je spremljanje avanturistov prek ekrana vse kaj drugega, kakor če čepimo v trnovem grmičju in si za kosilo privoščimo deževnika.

Vsekakor je misel o pustolovskem dopustu za marsikoga privlačna. Celo zelo priporočljiva je, če se zanjo odloči družina z odraslimi otroki. Na ta način se obnovijo in okrepijo vezi, morda se razčisti kakšna stvar iz preteklosti in pridobi energija za naprej. Na vsak način gre za boljše, vsebinsko bolj polno in doživeto druženje, kot pa so vedno enake obletnice v izbrani gostilni. Avanture pa se moramo lotiti postopno in po pameti. Vse je odvisno od vaših izkušenj. Pravilno ocenite, česa ste zmožni in česa ne. Pogovorite se, kaj pričakujete od take dogodivščine in se dobro pripravite.

Priprave na »izlet preživetja«

Najprej objektivno ocenite, kakšno kondicijo imate, koliko imate na tem področju izkušenj, kakšno je vaše poznavanje užitnih divjih rastlin in tveganj. Vse postavke prilagajajte najšibkejšemu členu družine. Na podlagi takega razmisleka se odločite za lokacijo. Vsak biotop ima svoje specifičnosti, zanke in nevarnosti. V nekaterih gozdovih lahko naletite na divje zveri, drugje so strupene kače, lahko naletite na področja brez pitne vode … Dobro preučite vremenske razmere, poučite se o užitnih rastlinah, ki tam rastejo, katere živali prebivajo na izbranem območju, kje so najhitrejše poti do civilizacije in povezave z njo. Dobro razmislite, kako boste ravnali, če se boste gibali po terenu, kjer ni telefonske komunikacije. Seveda ne mislimo, da bi na izletu »viseli« na telefonu, je pa nujen pripomoček za izhod v sili. Vedeti morate, da ima marsikateri mojster preživetja, ki jih spremljamo na televiziji, v ozadju ekipo in zdravnika, ki priskočijo na pomoč, če se kaj zalomi.

Po odločitvi o destinaciji je na vrsti izbira opreme. Seveda je izbor odvisen od izkušenj, terena in vaših pričakovanj. Ker prispevek ni namenjen ekstremistom, bomo našteli nekaj obveznih pripomočkov. Vsak član naj bi imel pri sebi majhen paket prve pomoči, baterijsko svetilko, nož, vrv, spalno vrečo, posodo za kuhanje, paket folije, katere uporaba je večnamenska. Je primerna podlaga pod šotorom, z njo se lahko pokrijemo. Je zelo dober izolator, z njo tudi zaščitimo občutljive predmete pred vlago. Obvezen del opreme so volnena oblačila, saj grejejo, četudi so mokra. V kakšen žep skrijte vžigalnik, čeprav nameravate ogenj zakuriti na bolj prvinski način. Glede hrane je vse odvisno od načina bivanja, za katerega ste se odločili. Sušeno sadje, oreščki in čokolada naj bodo skrita rezerva.

Način delovanja na »dopustu preživetja«

Pred vsem drugim je treba vseskozi paziti drug na drugega in delovati kot ekipa. Nenehna skrb za dobre odnose je predpogoj, da se vsega skupaj sploh lotimo. Nato je pomembno, da izberete primeren kraj za tabor. Zadostiti mora naslednjim pogojem: ne sme biti na točki, kjer se med dežjem zbira voda, pazite, da ni pod drevesom, ki se lahko podre, ali pod nestabilno skalo. Tabor naj bo blizu vode (če ste v takih krajih), vendar ne preveč. Temeljito preglejte okolico, kjer se nameravate utaboriti. Če je v bližini živalskih stez, preglejte, ali so na tistem mestu živalske sledi in iztrebki. S tem boste ugotovili, s katerimi živalmi se boste srečevali, predvsem ponoči. Izogibajte se bližini mravljišč in podobnemu. Idealna postavitev tabora je taka, da hrbet varujejo naravne prepreke (skale, neprehodno grmičevje, drevo). Na prednji strani pa malo vstran pripravite kurišče. Ogenj vzdržujte tudi prek noči, saj vas bo ščitil pred zvermi, dim pa bo odganjal mrčes. Kadar se boste odmikali od tabora zaradi iskanja hrane ali kuriva, hodite, če se le da, v parih. Ostanke hrane odnašajte proč od tabora in jih zakopljite. Na enak način opravljajte veliko in malo potrebo. Na koncu pa, ko boste odšli, naj za vami ne ostane nič, kar ni del naravnega okolja!

Kot smo omenili že v uvodu, je tak način preživljanja dopusta ali konca tedna lahko izjemno lep, zabaven in koristen. Na ta način poglabljamo medsebojne vezi (seveda lahko nastanejo tudi napetosti), se utrjujemo, pridobivamo izkušnje in praktična znanja, krepimo zmožnost improviziranega delovanja, se vračamo k naravi in si dvignemo samozavest. Predvsem pa smo skupaj na že pozabljeni, prvinski ravni, ki človeka pomirja in ga dela boljšega. Pomembno je le, da se ne precenjujemo, da se ustrezno pripravimo, ne tvegamo po nepotrebnem, spoštujemo naravo in se obenem zavedamo lastne majhnosti ob njeni veličastni moči. Si upate?

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.