Oljka – drevo, ki je spremenilo zgodovino

Oljka morda ni najbolj slikovito drevo, ima pa veliko drugih prednosti – je trdoživa, koristno lahko uporabimo plodove (olive) in les, kateri  je cenjen zaradi trdnosti ter osupljivih naravnih vzorcev. Ker oljka raste počasi, velja ljudski rek, da jih ne sadimo zase, pač pa za naslednje generacije (otroke, vnuke). Oljka (oljika, maslina, oljčje, znanstveno olea)  je manjše drevo iz družine oljkovk, njeni plodovi so olive. Oljka dobro uspeva v apnenčasti sredozemski zemlji.

Zgodovina: Najstarejša oljka na svetu naj bi rastla v Libanonu (v kraju Bechealeh) že kakšnih 5.000 let in še danes iz njenih plodov pridelujejo olje. Starost oljke je težko natančno določiti, saj osrednje deblo pogosto strohni in okoli njega rastejo mlajši poganjki. V Sloveniji raste najstarejša oljka v Seči, ob hiši pesnika Toneta Pavčka, stara naj bi bila okoli 400 let. Sredozemlje je domovina oljk, v Sloveniji pa rastejo le na Goriškem in v Istri, drugod pa bi jih hitro »pokončala« pozeba. Zanesljivo je, da so ljudje uživali oljke že pred 5.000 leti, saj so na ozemlju današnje Turčije, Izraela, Palestine, Sirije in Libanona, našli ostanke koščic in lesa ter zapise na tablicah iz tistega časa. Iz latinskega imena za oljko – Olea, v večini indoevropskih jezikov izhaja beseda olje. Grški pesnik Homer je olivno olje imenoval »tekoče zlato«, katero je dano od bogov. Olivno olje je še danes del zdrave prehrane, v zgodovini pa se je uporabljalo za:

  • zdravilo,
  • gorivo v svetilkah,
  • prehrano,
  • v verskih obredih,
  • za telesno nego.

Ljubitelji olja si zastavljamo vprašanje: »Je pravilno oljčno ali olivno olje?« »Kateri  izraz je dovoljen v slovenskem jeziku?« Slovar slovenskega jezika priznava oba izraza.

Danes največ olivnega olja proizvedejo Španija, Grčija in Italija, največji porabniki olja pa smo prebivalci Evropske unije (letna poraba za prehrano je okoli 2 milijona ton).

Oljka – simbol bogastva in golob miru

V Grčiji obstaja legenda, da je Grkom prvo oljko podarila boginja Atena. Ko so Perzijci požgali Atene,  je »Atenina oljka« še isti dan znova pognala na Akropoli. Poleg vsakdanjih predmetov (krožnikov, lončkov, vaz, skled), so iz lesa izdelovali tudi umetniške izdelke. V Atenah je bogastvo, spodbujeno s prodajo oljčnega olja, omogočilo razvoj umetnosti, športa, v tem obdobju so se pričele olimpijske igre in navsezadnje tudi razvoj demokracije. V mnogih državah okoli Sredozemskega morja veljajo oljčne vejice za simbol miru in blaginje. Našli so jih v Tutankamonovi grobnici, omenjene so v Odiseji in Iliadi, v Stari zavezi prinese golob v kljunu oljčno vejico, ki oznani Noetu konec vesoljnega potopa, z oljčnim oljem so Grki mazili kralje, olimpijske zmagovalce pa so ovenčali z oljčnimi vejicami, kot sveto olje pa ga je prevzelo tudi krščanstvo.

Oljka – zdravilne lastnosti

Olivno olje je zelo cenjeno v zdravilstvu in kulinariki.  Zaradi nenasičenih maščobnih kislin je zelo dobro živilo, vendar samo hladno stiskano, ima lepo zelenkasto barvo. Olivno olje  se uporablja pri zaprtju kot klistir, poživlja jetra in razstruplja telo, uporablja pa se tudi za masažo lasišča in telesa. Oljka in listi oljke zelo dobro znižujejo visok krvi tlak, znižujejo nivo krvnega sladkorja, širijo koronarne žile, urejajo srčni utrip in pospešujejo izločanje vode iz telesa. Olive so zelo mastne, a vseeno pomagajo pri zmanjševanju telesne teže. V olivnem olju je tudi »vitamin mladosti« vitamin E, kateri zelo dobro vpliva na delovanje ščitnice. Olje se uporablja tudi za blaženje  pikov in srbečic. Oljčno olje deluje pomlajevalno, varuje vse žleze in krepi imunski sistem.

Oljka – zanimivosti

Ali veste v čem je razlika med črnimi in zelenimi olivami ? Razlike so minimalne, zelene olive naberemo malo predno dozorijo, črne pa dozorijo na drevesu. Zelena oliva je bolj grenka, običajno  je polnjena z oreščki, mandeljni, papriko, čebulo. Črna oliva ima več olja in je le redko polnjena. Poznamo več vrst oliv: črne, zelene, rdeče-rjave, zeleno rumene …po okusu pa so olive lahko kisle ali sladke. Na »materi zemlji« naj bi bilo približno 800 milijonov oljk, katere zasedejo približno 9,6 milijona hektarjev površine ali drugače povedano, zasedejo površino dvakratne velikosti Švice. Več od oljk naj bi bilo na zemlji samo kokosovih palm.

Oljka – kulinarika

Ne smemo pozabiti, da je oljka pomembna sestavina mediteranske kuhinje ne le stisnjena v olje, temveč tudi kot vložene, polnjene s koščicami ali brez njih, v solatah …

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

in obveščeni boste o novih vsebinah in ugodnih ponudbah.

DARILO ob prijavi: 6-tedenski prehranjevalni načrt za boljše počutje

Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.