Murska Sobota in hotel Diana

Murska Sobota je največje pomursko mesto in najsevernejše mesto Slovenije. Je značilno subpanonsko naselje na nadmorski višini 190 m. Murska Sobota je edino slovensko mesto v pravi ravnini. Nahaja se nedaleč od meje s sosednjima državama Avstrijo in Madžarsko. Razvilo se je v ravninskem svetu na levem bregu reke Mure ob rečici Lendavi. Ime »Sobota« izvira iz sobotnih sejmov, kasneje pa so pristavili še pridevnik »Murska«, zaradi reke Mure. Je upravno, gospodarsko, kulturno, izobraževalno ter zdravstveno središče pomurske regije. Zgodovina mesta je zelo pestra. Ozemlje je bilo pod okriljem večih držav in šele leta 1919 je bilo priključeno k matični slovenski državi.

Razvoj mesta in cele regije skozi zgodovinska obdobja obiskovalec najbolj nazorno spozna z ogledom stalne razstave Pokrajinskega muzeja, ki se nahaja v Soboškem gradu, renesančnem dvorcu, ki stoji na mestu nekdanjega dvorca Belmura iz 13. stoletja. Sedanja grajska stavba izvira iz 18. stoletja, leta 1992 so jo prenovili. Okoli gradu je park angleškega tipa z značilnimi travnatimi zaplatami, ki se imenuje Mestni park. V njem so dvestoletni gabri, hrasti, lipe in jeseni. Murski Soboti dajejo turistično podobo hotel Diana z zaprtim bazenom in rekreacijskim centrom, restavracija in pivnica Zvezda, kopališče in rekreacijski center v Fazanariji, nekaj turističnih poslovalnic in vedno več gostinskih lokalov ter bogata kulturna ponudba.

Kulturnozgodovinski in naravni spomeniki so: evangeličasnka cerkev, cerkev sv. Nikolaja, Trg zmage, športno rekreacijski center Fazanerija, Galerija, Pokrajinska in študijska knjižnica, zgradbe arhitekta Novaka v mestnem središču in ostale.

Okolica mesta ponuja številne možnosti za izlete po Pomurju, kjer si lahko obiskovalec ogleda izdelovanje črne keramike ter lončenih posod, ustvarjanje iz koruznega ličkanja, slame, obišče kulturne spomenike in termalno mineralna zdravilišča, ki so združena v Panonske terme.

Najlepši izleti - Murska Sobota z okolico: Grad Murska Sobota, Cerkev Svetega Nikolaja, Spomenik zmage, Babičev mlin na Muri, Mestni soboški park, Mestno jedro in Dvorec Rakičan.

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

in obveščeni boste o novih vsebinah in ugodnih ponudbah.

DARILO ob prijavi: 6-tedenski prehranjevalni načrt za boljše počutje

Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.