Ljubezen, zakon in seks

Ljubezen je ideal, zakon je trdna resničnost, Johan Wolfgang von Goete

»Zamenjava stvarnega z idealnim nikoli ne uide kazni« Kako res!

Z vztrajanjem pri idealizirani predstavi o zakonu, ki naj bi temeljil na dosmrtni spolni zvestobi enemu človeku, o kateri nas večina nazadnje spozna, da je povsem nestvarna, naravnost kličemo kazen nase, drug na drugega in na otroke.

Francozi se precej lažje sprijaznijo z mislijo, da je njihov zunajzakonski partner oz. partnerica samo to – zunajzakonski partner/ica. Tudi čutijo manj potrebe po tem, da bi se pritoževali čez svoj zakon samo zato, da bi upravičili svoje skoke čez plot.

Medtem, ko pa je zgodba pri ameriških in britanskih parih videti kot da bi brali povsem drugačna navodila: Ljubezenska avantura, tudi če gre za en sam samcat nočni skok čez plot, pomeni, da je zakona konec. Ženske, kakor hitro odkrijejo, da jih je mož prevaral, spakirajo kovčke in gredo, zakaj, »to je edino prav«. Ne zato, ker bi tako hotele – ampak zato, ker menijo da je pravilo takšno. Sploh ne pomislijo, da so še kakšne druge možnosti. Kot da bi res brale iz navodil.

Z lažnimi pričakovanji, ki jih imamo o sebi, drug o drugem in o človekovi spolnosti, si delamo resno, trajno škodo. Dan Savage pravi, da če si domišljamo, da morata zakonca vse življenje preživeti monogamno, s tem strahotno obremenjujemo zakon. Toda naše predstave o ljubezni in zakonu ne temeljijo samo na pričakovanju monogamije, temveč tudi na prepričanju, da bi morala biti tam, kjer je ljubezen, monogamija lahka in radosti polna.

Da ne bo nesporazuma: strasten seks je lahko pomemben del zakonske intime, vendar se bridko motimo, če mislimo, da je bistvo trajnejše intimnosti. Kakor vsaka druga vrsta lakote, se tudi spolno poželenje z zadovoljitvijo poteši in predstava o zakonu kot trajni romanci je nestvarna: Iz nekoga, s katerim spite že tisočič, najbrž ne boste trgali obleke.

Zavedati se moramo, da ljubezen in spolnost sčasoma nista več tisto, kar sta bila na začetku, in da nikjer ne piše, da se bo strastna ljubezenska romanca razvila v uspešen zakon. Ognjevit seks je prav tako lahko izraz popolne odsotnosti intime: kar pomislite na razvpite nočne skoke čez plot, na prostitutke, na potešitev prvinskega nagona.

Pari bi nemara lahko sprevideli, da lahko ohranijo ali ponovno odkrijejo silovitost, ki bi spominjala na njihove zgodnje dneve in noči, le tako, da se soočijo z negotovostjo. In morda bodo odkrili, da so njihovi pogovori najbolj smiselni in intimni, če si upajo iskreno spregovoriti o svojih čustvih. Pa ne trdim, da bodo to lahki pogovori.

Ne, ne bodo. So področja, kjer bodo moški in ženske vselej težko razumeli drug drugega, in spolno poželenje je eno izmed njih. Mnogim ženskam (včasih tudi obratno) se bo težko sprijazniti z dejstvom, da moški tako zlahka ločijo spolni užitek od čustvene bližine, mnogim moškim pa ne bo šlo v glavo, zakaj sta ti dve (zanje) tako ločeni vprašanji za ženske pogosto tako prepleteni med sabo.

Toda, če si dovolj zaupamo, se lahko potrudimo sprejeti tudi to, da česa pač ne razumemo. Morda tudi to, da  bodo ti članki spodbudili pare k takšnemu pogovoru, da bodo lahko lažje skupaj prebrodili to težavno čustveno ozemlje, z globjim, manj obsojajočim razumevanjem pradavnih korenin teh neprijetnih občutij in z bolj ozaveščenim, zrelejšim pristopom k spopadanju z njimi.

Vsak odnos je nenehno spreminjajoč se svet, ki potrebuje posebno pozornost.  Ali pa, če vam položim na srce, to kar je Polonij v Hamletu rekel Laeru: »Sam sebi bodi zvest in iz tega sledi kot dnevu noč, da drugemu ne boš nikdar nezvest.«

Avtorica članka: priznana, izkušena seksologinja in psihoterapevtka Vesna Jarc.

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

in obveščeni boste o novih vsebinah in ugodnih ponudbah.

DARILO ob prijavi: 6-tedenski prehranjevalni načrt za boljše počutje

Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.