Kako na zdrav način očistiti/razstrupiti telo?

Kot vsako leto nam prazniki poleg lepih trenutkov in užitkov v hrani in prazničnem vzdušju prinašajo tudi nekaj manj prijetne situacije. Zaradi prevelike količine zaužite hrane, sladkorja in alkohola prihaja do različnih težav, kot so problemi s prebavo, želodcem, kožo oz. tenom in sklepi. Telo je potrebno povrniti v njegovo vsakodnevno rutino in harmonijo. Čiščenje ali detoksikacija sta besedi, ki imata enak pomen – označujete pa proces eliminacije toksinov in drugih škodljivih snovi iz telesa. Predvsem je poudarek na učinkovitem odstranjevanju toksinov iz jeter, ledvic, pljuč in limfe. Gre tudi za proces odstranjevanja škodljivih snovi iz krvi. Detoksikacija je povsem normalen proces v telesu pri katerem se odstranjujejo ali nevtralizirajo škodljive snovi skozi debelo črevo, jetra, ledvice, pljuča in limfne žleze te kožo.

Kdaj potrebujete očiščenje/detoksikacijo? Takrat, ko ...

 • se počutite utrujeno,
 • vam primanjkuje koncentracije in energije,
 • ste nenehno zaspani,
 • vas pogosto boli glava,
 • imate težave s prebavo ali kožo,
 • pogosto obolevate za gripo ali virusni obolenji.

Vse navedeno so znaki, da je telo obremenjeno in ga je potrebno očistiti škodljivih snovi. Čiščenje telesa ima številne pozitivne učinke na zdravje:

 • krepi imunski sistem,
 • izboljša cirkulacijo krvi,
 • izboljša delovanje jeter in ledvic,
 • regulira hormonsko ravnotežje,
 • regulira prebavo,
 • pozitivno vpliva na mentalno zdravje, zmanjšuje občutke tesnobe, ki so posledica stresa.

S čiščenjem lahko začnete kadarkoli oz. takrat, ko vam je potrebno. Priporočljivo je čiščenje po praznikih (pogosto takrat povečamo vnos hrane, sladkorja in alkohola). Poleg tega se priporoča čiščenje spomladi, da telo razbremenimo težke mastne zimske hrane in se pripravimo na vnos sezonske zelenjave in sadja, ki bo nahranilo telo z vitamini in minerali.

Kaj lahko naredimo, da očistimo svoje telo? 

V prehrano vključimo čim več sadja in zelenjave – pripravimo si lahke obroke, ne izpuščamo obrokov oz. ne dovolimo, da bi stradali ali bili lačni (ker bomo drugače ob naslednjem obroku pojedli več hrane kot sicer) – izjemno pomemben je vnos tekočine – dnevno je priporočljivo popiti približno 2 litra tekočine (voda, nesladkani naravni čaji, naravni sokovi, juhe …), uživajte čim bolj sveže sadje in zelenjavo. V kolikor želite vaše telo očistiti na naraven način, Malinca predlaga, da v prehrano vključite zdrave izdelke.

Telo samo skrbi za naravni proces čiščenja, pri tem pa mu lahko pomagamo na naraven način tako, da v prehrano vključimo izdelke, ki pospešujejo proces čiščenja, kar posledično pomeni zaščito pred številnimi boleznimi. 

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

in obveščeni boste o novih vsebinah in ugodnih ponudbah.

DARILO ob prijavi: 6-tedenski prehranjevalni načrt za boljše počutje

Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.