Kako do dobre volje, za dobro zdravje

Dobra volja je zdrava, potrjujejo zadnje raziskave možganov.
Kdor si nenehno prizadeva izboljšati svoje razpoloženje, prispeva k trdnejšemu telesnemu in duševnemu zdravju, pravi dunajska psihologinja Julia Umek.
Razpoloženje ni nič drugega kot harmonična interakcija nevrotransmiterjev oziroma hormonov sreče. Prijetne in lepe misli torej lahko izboljšajo razpoloženje.
V nadaljevanju si preberite pet nasvetov, kako to doseči:
1. Postavite se v vlogo opazovalca
Če želite priklicati dobro razpoloženje, vse, kar se vam dogaja, opazujte v širšem kontekstu. Na situacije v svojem življenju glejte z zornega kota opazovalca, kot bi spremljali film. Sebi podelite vlogo simpatične osebe. Dobro razpoloženim in vedrim osebam se obveznosti zdijo preprostejše in lažje izpeljive kot slabo razpoloženim ljudem. Če ste slabe volje, se vam obveznosti in delo, ki ga tako ali tako ne marate, zdijo še mučnejši. Dobro razpoloženje, med katerim se usmerite na pozitivne plati položaja, vam omogoči, da se duševno ogradite od situacije in veliko lažje ugotovite, kako v praksi premagati oviro. To vam pomaga, da ostanete vedri in dobre volje.

2. Pazite na držo
Razpoloženje se kaže tudi s telesno držo. Raziskava je pokazala, da si ljudje hkrati s tem, ko globoko vdihnejo, vzravnajo hrbtenico, se izprsijo, spustijo ramena, vzravnajo glavo in sprostijo obrazne mišice, izboljšajo razpoloženje, saj je takšna drža za možgane znak, da je oseba dobre volje.
Poleg tega se drugim ljudem zdite prijetnejši, bolj simpatični in privlačnejši, to pa vas dodatno polni s pozitivno energijo.

3. Smejte se!
Smeh sproža dobro razpoloženje. Ljudje se raje družijo z nasmejanimi ljudmi in jim tudi bolj verjamejo kot mrkim osebam.
Nasmeh na obrazu, še posebno pa smeh od srca, kakršnega vidimo pri majhnih otrocih, dolgoročno izboljša razpoloženje. Znanstveniki, ki se ukvarjajo z raziskovanjem možganov, pravijo, da ljudje, ki druge veliko sprašujejo ter jih navajajo na to, da se spomnijo veselih dogodivščin, zgodb, filmov in drugih lepih stvari iz njihovega življenja, sebi pa dovolijo, da jih dobra volja in sreča drugih ljudi ponesejo, urijo svoje možgane, da si zapomnijo srečo in veselje.

4. Nikar ne vstajajte z levo nogo!
Z doseganjem dobrega razpoloženja se morate ukvarjati vse od zgodnjega jutra.
Če se boste vse od začetka dneva izogibali temu, da bi vstali z levo nogo, pri tem pa si pomagali s prijetnim obredom, boste dan začeli dobro razpoloženi. Zajtrk za dobro razpoloženje pospešuje izločanje hormona sreče.
Takšen zajtrk obsega kozarec hladne, osvežilne vode, jabolko in nekaj orehov, skodelico kave ali čaja in morda še kos kruha. Obred sklenite s koščkom črne čokolade in dan boste zanesljivo začeli boljše volje in veseli. Ta kombinacija živil vam bo namreč hitro priskrbela energijo, ob pomoči katere boste odpornejši na bolezni, ki jih povzroča stres.

5. Izkoristite prednosti sonca
Sonce, pa tudi letni časi in nekateri prazniki pomembno vplivajo na naše razpoloženje. Zima in krajši dnevi pri mnogih povzročijo slabo voljo, tudi pri ljudeh, ki sicer živijo polno življenje in so le redko nesrečni. Melanholija je sestavni del življenja, toda tako kot minejo lepe stvari, prej ali slej minejo tudi slabe.
Pomembno je, da vsak trenutek čimbolj izkoristite in da ste usmerjeni v prihodnost, ki utegne življenje spremeniti na bolje. Misli in občutki namreč vplivajo na duševno zdravje. Vprašanje za dušo, ki bo hipoma izboljšalo vaše razpoloženje, se glasi:
"Komu sem za kaj hvaležen/hvaležna?"

Vir: viva.si

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

in obveščeni boste o novih vsebinah in ugodnih ponudbah.

DARILO ob prijavi: 6-tedenski prehranjevalni načrt za boljše počutje

Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.