Grčija, Treking po soteskah Krete, Spinalonga in Knosos

Kreta1 duhec
8 dni
8 dni
PhaistosKnososImbrosAgia IriniFestos

1.199,00 € 1.079,00 €

Cena za 1 osebo: letalski prevoz, letališke pristojbine in takse, 7x nočitev, 7x zajtrk, prevoz z ladjico iz Samarije in nazaj, slovensko vodenje, vsi prevozi s kombiji ter zunanji ogledi po programu.

Izbrani termin: 11.09. – 18.09.2019

Obiskali bomo Kreto, najbolj čudovit evropski otok s prečudovitimi soteskami, ki se spuščajo iz visokih gora v notranjost otoka naravnost do morja. Prehodili najdaljšo, Samario, si ogledali lepotico Agio Irini, ki jo je izklesala voda in občudovali Imbros, sotesko, ki jo krasijo skale s čudovitimi formacijami, Knososs, Festos in polotok Akrotili.

Počisti
Zaloga izdelkov: N/P Kategorija: ,

Paket vključuje:

 • letalski prevoz na Kreto in nazaj,
 • letališke pristojbine in takse,
 • 7x nočitev v hotelih 3* v dvoposteljnih sobah,
 • 7x samopostrežni zajtrk (6x zajtrk v hotelu in 1x zajtrk na letalu),
 • prevoz z ladjico iz Samarije in nazaj,
 • slovensko vodenje z licenciranim turističnim vodnikom GZS,
 • vse prevoze s kombiji,
 • zunanje oglede po programu,
 • pripravo in organizacijo potovanja.

1. dan: Let na Kreto
Zbor potnikov na letališču in polet proti Kreti. Organiziran prevoz do hotela in namestitev. Prosti čas za raziskovanje mesta in nočitev.

2. dan: Malia - Spinalonga - Planota Lasihti - Hotel Malia
Zajtrk. Vožnja do Agios Nikolaos in naprej do Plake, od koder se z lokalno ladjico odpeljemo na Spinalongo. Sledi ogled otoka, sprehod po benečanskem obzidju in utrdbi. Spinalonga je majhen otoček, obdan z neprekinjenim benečanskim obzidjem in utrdbo, ki je kot zadnja na Kreti padla pod Turke in leži v zalivu Mirabelo Agios Nikolaos. Danes neposeljen otoček, je bil nekoč poznan kot zadnja kolonija gobavcev v Evropi. Sledi vrnitev v Plako in vožnja do planote Lasihti. Bele vrtnice mlinov, ki poživljajo rodovitna polja z razpetimi platnenimi jadri, ki so nekoč poganjala mlinska kolesa in vodne črpalke. Vrnitev v hotel in večerja. Prost večer, možnost sprehoda do ostankov prve minojske palače.

3. dan: Malia - Knossos (fakultativni izlet)
Zajtrk. Prost dan za samostojno raziskovanje ali izlet v Knossoss (fakultativno - za doplačilo), kjer so ostanki veličastne knossoške palače, ki je bila pred 4.000 leti gospodarsko, politično in versko središče minojske civilizacije. Skrivnostne izkopanine ležijo le 5 km od današnjega glavnega mesta Herakliona. Ogled palače, kjer sta nekoč ustvarjala Dedak in Ikar. Po legendi je tu nekoč prebival sam kralj Minos s svojo strašno pošastjo Minotavrom. Najprej palačo raziščemo skupaj, potem sledi možnost samostojnega raziskovanja po neštetih stezicah in skozi praštevilne sobice. Sledi čas za oddih. Popoldanski povratek v hotel in prosti čas za kopanje ter druge aktivnosti. Nočitev v hotelu.

4. dan: Malia - Festos - Agia Galini - Moni Preveli - Chania
Zajtrk. Po zajtrku se odpravimo na otok, ki ga prečkamo od severa proti jugu. Čaka nas čudovita pot s krasnim pogledom na morje skozi majhne kraje in vasice. Sledi vožnja v Festos, drugo najbolj pomembno in odlično arheološko najdišče. Agia Galina nas prevzame skupaj s kristalnim Libijskim morjem. Obisk samostana Moni Preveli, ki ga sestavljata dva ločena kompleksa, med seboj ločena 3 km, Kato Moni Preveli in Piso Moni Preveli. "Piso Moni Preveli" ("Samostan zadaj") je novejši in še delujoč, s svojim lastnim muzejem, ki je odprt tudi za obiskovalce. Samostanska cerkev je posvečena Svetemu Janezu Evangelistu. V cerkvi hranijo čudežni križ "Efraima Prevalisa". Na polotoku Akrotiri si v zalivu ogledamo pokopališče zavezniških vojakov in Krečanov iz 2. svetovne vojne. Peljemo se na razgledno točko nad Chanio, kjer je pokopan Venizelos, ena najpomembnejših osebnosti v grški zgodovini. Okrog groba je majhen park z borovci. Vzdušje pod borovci je prav posebno, zvok vetra te navda z občutkom miru. Pod grobom se nahaja njegova Chania in celoten zahoden del Krete. Nato se peljemo v obmorski letoviški kraj poleg Chanie, kjer sledi namestitev v hotelu in nočitev.

5. dan: Chania - Soteska Agia Irini (1.dan trekinga)
Zajtrk. Po zajtrku se odpravimo na pot, ki nas pelje do soteske Agia Irini, lepotice, ki jo je izklesala voda. Nahaja se na zahodni strani bele gore z veliko navpičnimi prehodi. Soteska je del evropske poti E4. Južni vhod se nahaja 5 km severno od Sougie. Je del programa NATURA 2000 in je zatočišče za prosto živeče živali. Raznolikost rastlinstva je vidna na vsakem koraku. Soteska ima poleg biotske raznovrstnosti in estetske vrednosti, velik pomen tudi zaradi zgodovinske in kulturne identitete. Na območju "Polla Spitakia" znotraj soteske so uporniki pobegnili Turkom. Na tej točki, se začne pot "Fygou", ki je bil izhod iz soteske na območje Omalosa. Tam vidimo bizantinsko Kristusovo cerkev in uničeno cerkev sv. Jurija. Soteska se konča v obmorski vasici Sougia, kjer je čista in lepa plaža. Tu si vzamemo čas za krajše uživanje. Enkrat dnevno vozi trajekt iz pristanišča Sougia, da poveže vas z Chora Sfakion na vzhodu in Paleochora na zahodu. Dolžina soteske je 7 km (cca. 3 - 4 ure hoje). Sledi vožnja do hotela in nočitev.

Prvi dan trekinga = 3 - 4 ure hoje

6. dan: Chania - Soteska Samaria (2. dan trekinga)
Zgodnji zajtrk. Kmalu po sončnem vzhodu se iz hotela odpeljemo na planoto Omalos nad sotesko Samarija. Čaka nas spust po soteski Samarija, ki nas delno vodi po narodnem parku (cca. 13 km) in zadnjem delu po obali (3 km). S svojo dolžino velja za najdaljšo sotesko na Kreti. Na poti opazujemo zaščitene rastline. Kamnita pobočja so prekrita s šopi dišavnic, ki s svojim vonjem zaznamujejo postanek v naravi. Ob spustu v dolino nas ves čas spremlja tekoča voda. Kraja Samarija danes ni več. Ko so leta 1962 razglasili narodni park, so se izselili vsi domačini in kamnite hiše sedaj samevajo. Po Samariji se prava soteska šele prične. Visoke in strme stene na vsaki strani struge vzbujajo pozornost. Najlepši del soteske je odsek, poznan kot železna vrata, kjer se soteske zapirajo v širino le 4 m in se dvigajo do višine 500 m. Na koncu doline nas čaka Agia Roumeli, kjer se nahaja nekaj tavern in lepa prodnata plaža, dostopna samo z morja. Dolžina soteske je 16 km (cca. 6 - 7 ur hoje). Z ladjico se odpeljemo do bližnje vasice, odkoder sledi povratek v hotel in nočitev.

Drugi dan trekinga = 6-7 ur hoje

7. dan: Chania - Soteska Imbros (3. dan trekinga)
Zajtrk. Po zajtrku se odpravimo do soteske Imbros. Na začetku se pot spušča in stene ob njej so relativno nizke. V nadaljevanju poti se kanjon zožuje, stene se dvigajo višje, pokrajina tukaj je impresivna. Vidimo različne jame, vegetacija pa je še posebej bogata, kar se tiče dreves. Na mnogih delih soteske srečamo sledi kamnite tlakovane poti, ki je bila nekoč glavni prehod od Sfakije do Chanije. V nadaljevanju se ustavimo na točki "Letalo", kjer se je med drugo svetovno vojno zrušilo nemško letalo. Potem pridemo do najbolj impresivnega dela soteske Stenada. Stene soteske se tukaj približujejo 1,6 m, njihova višina pa doseže 300 m. Skale so izklesane z izjemnimi formacijami. Prečkamo plaz in spoznamo še eno znamenitost soteske, kamniti lok Xepitira. Nadaljujemo pot skozi nekaj ozkih prehodov in kmalu pridemo do izhoda iz soteske do vasi Komitades, kjer se ustavimo in vzamemo čas za osvežitev in počitek. Dolžina soteske je 11 km (cca. 2-3 ure hoje). Sledi vožnja do hotela in nočitev.

Tretji dan trekinga = 2 - 3 ure hoje

8. dan: Let domov
Vožnja do letališča ter polet proti domu. Zajtrk na letalu.

Stopnja zahtevnosti: treking je namenjen vsem, vsekakor pa je potrebna določena stopnja fizične pripravljenosti. Poti so urejene, tehnično niso zahtevne, prepadnih področij ni oz. so zelo dobro zaščitene. Priporočamo udobno pohodno obutev z narebrnim podplatom, rezervno obleko ter pohodne palice.

Kdaj? 11.09. - 18.09.2019

Doplačila:

 • prevoz do letališča, v kolikor let ni iz Brnika
 • fakultativni izlet Knossos in Heraklon (vključen prevoz, vstopnina in lokalno vodenje): 45 € na osebo
 • zavarovanje odpovedi potovanje: 5% vrednosti potovanja
 • zdravstveno zavarovanje Tujina AS: 15,82 € na osebo
 • doplačilo za enoposteljno sobo: 150 € na osebo

Plačilo: po potrditvi naročila s strani agencije Experience Slovenia, prejmete vso potrebno dokumentacijo s plačilnimi podatki po elektronski pošti. V roku 8 delovnih dni je potrebno poravnati akontacijo (40%); tako se rezervacija za izbrani termin potrdi. Preostali znesek pa mora biti poravnan najkasneje 14 dni pred odhodom. Plačilo si lahko razporedite po obrokih ali pa poravnate vse v enkratnem znesku preko UPN obrazca ali spletnega bančništva.

Opombe k aranžmaju:

 • potovanje bo izvedeno ob prijavi vsaj 8 potnikov, v nasprotnem primeru se potovanje odpove  (21 dni pred začetkom potovanja);
 • priporočamo udobno pohodno obutev z narebrnim podplatom, rezervno obleko ter pohodne palice;
 • agencija si pridržuje spremembo v vrstnem redu programa;
 • na poti potrebujete veljavni osebni dokument;
 • program potovanja velja kot končno obvestilo;
 • z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.

Za več informacij ali pomoč pri naročilu pokličite našo brezplačno številko 080 11 74.

Mnenja

Še ni nobenih ocen.

Bodite prvi in ocenite “Grčija, Treking po soteskah Krete, Spinalonga in Knosos”

KochaGuide Nejc Košnik s.p.

KochaGuide, NEJC KOŠNIK S.P. (KochaGuide, TURISTIČNE STORITVE, NEJC KOŠNIK S.P.), Cesta 1. maja 63, 4000 Kranj, Slovenija, matična številka: 7165609000, davčna številka: 17713897.

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

in obveščeni boste o novih vsebinah in ugodnih ponudbah.

DARILO ob prijavi: 6-tedenski prehranjevalni načrt za boljše počutje

Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.

test