Imate težave s spominom?

Vsakemu se kdaj zgodi, da mu kaj uide iz spomina. Če pa se vam to dogaja vedno pogosteje, potem vam predlagamo, da vsak dan naredite nekaj vaj, s katerimi si boste krepili spomin.

Miselne vaje imajo na vaše možgane enak učinek, kot ga ima telesna vadba na vaše telo. Začnite s prvo vajo in potem vsak dan dodajte še eno.

 

10 NAČINOV ZA KREPITEV SPOMINA

 

 1. Osredotočite se na tisto, kar se poskušate spomniti. Vzemite si čas in se posvetite tistemu, kar se morate spomniti, pa naj bo to seznam imen, dnevnih obveznosti ali nakupov. Če boste namenili nekaj trenutkov aktivnemu procesiranju vašega spomina, si boste v prihodnosti želeno zadevo lažje priklicali v spomin.
 2. Povezujte stvari. Poskušajte si naenkrat zapomnit več različnih stvari tako, da jih v mislih povežete skupaj. Na primer, če bi si radi zapomnili vaš nakupovalni seznam povežite zadevo, ki jo potrebujete, z določeno podobo ali dejanjem. Predstavljajte si samega sebe pred pralnim strojem, kako v rokah držite pralni prašek, potem greste v kuhinjo po kruh in mleko, nato se premaknete do stranišča, kjer zamenjate rolo toaletnega papirja, ipd.
 3. S seznamom se identificirajte. Seznam razdelite na več manjših delov in predmet povežite z nečim, kar si lažje zapomnite. Seznam številk lahko na primer povežete z vam pomembnimi datumi, kot je recimo vaš rojstni dan ali pa pomemben zgodovinski dogodek.
 4. Ustvarite si vizualno podobo. Če se poskušate spomniti ime neke osebe, si predstavljajte nek predmet, ki vam bo pomagal spomniti se na to ime v prihodnosti. Pomislite na gozd za nekoga z imenom Bor ali na vrt, če poznate gospo po imenu Jagoda.
 5. Ustvarite kratico. Poskusite si zapomniti stvari tako, da jih postavite v določeno zaporedje ter jih vse poimenujete z eno besedo. Še lažje bo, če uporabite njihove začetnice in jih povežete v eno besedo. Na primer, če greste v trgovino, lahko kratica SOS predstavlja, da morate kupiti salamo, omako in sadje; beseda PES lahko predstavlja, da je potreben nakup peciva, eteričnega olja in sadja.
 6. Uporabite vse svoje čute za pomoč pri izboljšanju spomina. Se bojite, da boste pozabili na obisk pri frizerju ali na večerjo s prijatelji? Ponovite ustno seznam vseh opravkov na glas, potem pa si predstavljajte mehkobo vaših las, ko zaključite obisk pri frizerju, ter okus hrane v vaši najljubši restavraciji.
 7. Zapišite si. Preprosto si zapišite vse obveznosti in opravke. Na ta način bodo vaši možgani lažje obdržali te informacije.
 8. Ustvarite rime. Kako ste se naučili abecede, ko ste bili majhni? Ali pa mesece? Verjetno s pomočjo pesmi ali rime. Tudi sedaj poskusite narediti isto za lažje pomnjenje imen, seznamov, opravkov, ipd.
 9. Ne pretiravajte. Daljši seznam razdelite na več manjših enot, ki si jih boste lažje zapomnili. Namesto, da si poskušate zapomniti 12 različnih stvari, si ustvariti 4 mini seznamčke, kjer bodo na vsakem seznamu le 3 stvari za zapomnit.
 10. Mislite pozitivno. Ne dvomite vase – naši možgani zmorejo več, kot si mi predstavljamo. Redno izvajanje teh vaj vam bo pomagalo izboljšati spomin in presenečeni boste, koliko več si boste lahko zapomnili.

 

4 VAJE ZA BOLJŠI SPOMIN

 

Spomin si lahko izboljšate tudi na druge načine, kot so na primer spodnje vaje:

 1. Bodite organizirani. Pišite si sezname in opombe ter si beležite družabne dogodke.
 2. Postavljajte svojemu umu in telesu izzive. Preizkusite se v novih telesnih in miselnih aktivnostih, kot so joga, družabni plesi, tai či ali šah.
 3. Igrajte miselne igre. Rešujte križanke, čim več berite, in igrajte igre, kot sta Sudoku in Scrabble.
 4. Postavljajte si uganke. Spodbujajte delovanje svojih možganov – pojdite na sprehod po drugi poti kot običajno, uporabite nasprotno roko za opravljanje preprostih stvari, kot so vtikanje ključa v ključavnico, umivanje zob ali mešanje hrane

 

 

Vir:
http://www.everydayhealth.com/healthy-living/tips-to-improve-memory.aspx

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.