Dobrodejni učinki masaž

V Bibliji je zapisano: »Na začetku je bila beseda«. Če pa se z besedami malo poigramo, bi lahko rekli: na začetku je bil dotik. Predvsem smo snovni in čutni, prav zato pa se je dotik razvil v umetnost masaže. Danes poznamo veliko število masažnih tehnik. Pravzaprav gre za znanost, spretnost, umetnost, ki je z dolgoletnim preučevanjem človeškega telesa in s pomočjo dognanj tradicionalne vzhodne medicine dosegla stopnjo, ki ne prinaša samo sproščanja, ampak je masaža že vse bolj učinkovito zdravilo za različne (zdravstvene) tegobe.

Kadar se udarimo, se instinktivno primemo za boleče mesto in se začnemo spontano masirati. To je najpreprostejša oblika masaže, ki je namenjena predvsem mišicam. Mišice z masažo ogrevamo, da so pripravljene na napore, po naporih jih z masažo sproščamo, ko so zategnjene, jih raztegujemo. Tovrstno masažo pozna pravzaprav vsak in jo tudi najpogosteje izvajamo. Vendar je tovrstna masaža povsem drugačna, če se odpravimo k strokovnjaku. Ta namreč natančno pozna zaporedje prijemov, smer gibanja, ve, na kakšen način in s kolikšno močjo je treba pritisniti na določene predele. Kljub temu pa se masaže mišic zelo hitro naučimo tudi sami in jo lahko učinkovito izvajamo.

Naslednja vrsta masaž so tiste, ki temeljijo na pritiskanju in stimuliranju točno določenih točk. Tradicionalna vzhodna medicina je po vsem telesu odkrila točke, ki so povezane z organi in njihovim delovanjem. Ne vemo natančno, kako zelo stara je ta veda, znano pa je, da je mnogo stoletij pred našim štetjem indijski plemič začel s poizkusi na ljudeh. Z iglami je zbadal sužnje in zapisoval učinke. Ta grozljiva metoda je pripeljala do temeljitejšega spoznanja o akupunkturnih točkah in učinkih njihovega stimuliranja. Znanost se je prenesla na Kitajsko, tu pa se je razvila v dve smeri. Prvo so preučevali in dopolnjevali zdravilci, ki so jo z akupunkturo (zabadanje majhnih igel na točke) in z masažo vpeljali v zdravljenje, drugo smer pa so razvijali budistični menihi, ki so se ukvarjali z borilnimi veščinami (predvsem kungfu). Ugotovili so namreč, da z dobro odmerjenim in sploh ne preveč močnim udarcem na določeno točko, učinkovito onemogočijo nasprotnika. Danes se je razvilo precej masažnih tehnik, ki temeljijo na teh spoznanjih. Vse bolj je priljubljena masaža stopal, saj so tam vse točke, ki so povezane s celotnim telesom in organi. Za pravilno in učinkovito izvajanje pa je potrebno kar nekaj znanja in prakse.

V zadnjih desetletjih je v Evropi postala vse bolj popularna tajska masaža. Ta spada med tiste, ki imajo kiropraktičen učinek, se pravi, da nam lajša bolečine predvsem v sklepih, hrbtenici in tudi v mišicah. Pravilno izvajanje te masaže pripelje do uravnavanja lege kosti, poleg tega pa odpravlja zakrčenost mišic. Včasih na mišici (predvsem na ramenskem obroču) začutimo na otip nekakšno kroglico. Lahko so manjše, včasih pa dosežejo velikost oreha. Pravimo jim vozli, ki jih s tako masažo postopoma odpravimo. Za pravilno in učinkovito delovanje so tudi pri tej tehniki pomembne izkušene roke strokovnjaka.

Spregovoriti je treba še o neki vrsti masaž, ki se ponujajo pod imenom erotična masaža. Takoj je treba poudariti, da gre na tem mestu za veliko zmedo v razumevanju pojma erotične masaže. Vzhodna medicina jo razume kot akupunkturno tehniko, ki odstrani različne blokade v telesu, ki negativno vplivajo na spolno moč in samo doživljanje spolnosti. Ta masaža sama po sebi ni prav nič erotična, je taka kot vse druge, le da so v obdelavi točke, ki ugodno vplivajo na delovanje spolnih organov. Na zahodu pa se pod pojmom erotične masaže vse bolj skrivajo ponudbe prostitucije, ki nudijo orgazem brez seksa, zgolj z ritmičnim stimuliranjem spolnega organa. V isti sapi pa je potrebno povedati, da je v davnih stoletjih pred našim štetjem v Indiji nastala masaža, ki izhaja iz tantrične joge, ki je povsem erotična v obeh smislih. Gre za spoj obeh prej omenjenih vrst masaže, dodajajo pa se ji še asane (različne oblike spolnega združenja moškega in ženske, preprosto bi lahko rekli poze), ki so zasnovane tako, da omogočajo pravilno kroženje spolne energije in njeno uporabo v prid človeku.

Masaže in njihov blagodejni učinek vse bolj postajajo neogiben del našega (zdravega) življenja. Brez njih ne gre v športu, pomagajo pri sproščanju, ogrevanju, dobro pa vplivajo še na koncentracijo in izboljšanje delovanja možganov.

Toplo priporočamo obisk dobrega masažnega salona. Če za ta namen nimate denarja ali imate kakšne druge zadržke, pa se zlahka kar sami naučite nekaj preprostih a učinkovitih tehnik, ki jih uporabite na bližnjih. Veliko dobrega naredi že preprost dotik.

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

in obveščeni boste o novih vsebinah in ugodnih ponudbah.

DARILO ob prijavi: 6-tedenski prehranjevalni načrt za boljše počutje

Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.