Ciper – največji sredozemski otok

V zadnjem času je verjetno prva misel, ki se nanaša na največji sredozemski otok, povezana z davčno oazo. Poslovneži zanesljivo dobro vedo, kje sta ugodna klima in vir dobrega počutja za dušo in telo.

Bogata zgodovina na dosegu roke

Zaradi aktualnih novic skoraj pozabimo na dolgo in pestro, tudi kruto zgodovino turistično nadvse priljubljenega otoka. Ciper je bil naseljen že v kameni dobi, bil je pomemben v antiki, tako v obdobju Grkov kot Rimljanov in kasneje Bizantinskega carstva. Za svojo kolonijo so ga vzeli Angleži, najtežje trenutke pa so prebivalci kulturno bogatega otoka doživeli med turško okupacijo severnega dela otoka. Danes je grški del v Evropski uniji in se ponaša z gostoljubno in pestro turistično ponudbo, ki je nikakor ne smete zamuditi.

Kirenija - očarljivo mesto, ki pusti nepozaben vtis

Poleg atraktivne obale in morja čudovitih odtenkov, je na otoku precej zanimivosti, ki nam bodo po ogledu za vedno ostale v lepem spominu. Večina turistov je mnenja, da je najlepše mesto na otoku Kirenija. Vsekakor je vredno ogleda, poleg tega pa se v njegovi okolici nahajata atraktivni srednjeveški planinski dvorec Sv. Hilarion in čudovit gotski samostan Bellapais. V samem mestu pa vam priporočamo ogled pristaniške trdnjave, v kateri je muzej starih ladij.

Oddih od sveta v naročju matere Narave

Na polotoku Karpas se dviguje gora Besparmak, ki v svojih nedrjih skriva trdnjavo in dvorec Kantaro. Polotok nam nudi pestro raznolikost zelenih vrhov, dolgih peščenih plaž, mističen samostan in črede divjih oslov.

Privoščite si dan za nakupovanje v Fermagusti

Fermagusta je mesto, kjer sta se leta 50 p. n. št. ustavila sv. Pavel in Barnaba (ta je tudi zavetnik tamkajšnjegasamostana), ter prebivalcem prinesla vest o Jezusu. V mestu se nahajata tudi Othellov stolp in bivša kraljevska katedrala. Danes se v Fermagusti nahaja brezcarinska cona, znana predvsem po kvalitetnih usnjenih izdelkih in preprogah.

Vsekakor obiščite tudi mesto Pafos na južnem Cipru, kjer je moč videti znameniti mozaik in kraljevo grobnico.

Okus po orientu

Morda niste vedeli, da je Nikozija zadnje mesto na svetu, ki je razdeljeno z državno mejo. Turisti se lahko sprehajajo na eno in drugo stran, obe pa ponujata marsikaj zanimivega. Glavno mesto se ponaša z beneškim stolpom, dvema mošejama (ena izmed njiju je bila prej krščanska cerkev), ogledati pa si je mogoče tudi dva karavanseraja, se pravi turški počivališči in gostišči za popotnike. Nikozija je zagotovo mesto, kjer lahko začutite orientalsko udobje in čas.

Omamen in dišeč tudi na krožnikih

Poleg mešanice različnih kultur, bogatih arheoloških in drugih zgodovinskih spomenikov, Ciper mami tudi s pestro in različno kuhinjo. V bogatih, omamnih jedeh ciprske kulinarijesi podajajo roko Mediteran, antika in orient.

Privoščite si nepozaben oddih na stičišču kultur, ki vas bodo zapeljale v svoj magičen, skorajda pravljičen svet.

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.