Zdravilni učinki artičoke

V strunjanskih nasadih raste avtohtona, kulinarično slastna, zdravilna, a premalo znana istrska artičoka. Le-ta ima na slovenski obali celo daljšo tradicijo kot kaki, saj jo v Strunjanu poznajo še iz časov pred Beneško republiko. Raste na sončnih legah, ki jih na tem koščku raja res ne manjka, rada ima toploto, maj je njena sezona. Je sredozemska rastlina, ki mraza ne prenese. Je vijoličasto zelene barve, od običajne artičoke je nekoliko manjša, predvsem pa bolj okusna, zaradi česar je pri gurmanih cenjena tako kot npr. divji šparglji.

Artičokam že od nekdaj priznavajo veliko zdravilno moč. Uporabna je vsa rastlina, od korenin, listov do značilnih cvetnih popkov.

Niso le dobre in okusne, ko jih imamo pred seboj na krožniku, so tudi zdravilne in poleg tega še zanimivega videza s svojimi kobulastimi vijoličasto-zelenimi cvetovi in košatimi bodljikavimi listi. Pravi čas za uživanje artičok so april, maj in junij, različno shranjene pa jih lahko uživamo vse leto.

Kot zdravilno rastlino so artičoko začeli uporabljati šele v 20. stoletju. Pospešuje prebavo, spodbuja črevesno floro, čisti jetra, spodbuja delovanje žolča, znižuje holesterol ter spodbuja izločanje vode iz telesa, lajša tudi sindrom razdražljivega črevesa. 88% artičoke je voda, ostalo pa same koristne snovi. Vsebuje vitamine B, C in K, betakaroten, kalcij, folno kislino, kalij, fosfor, magnezij in natrij. Seznam jedi, ki se jih lahko pripravi iz te sredozemske rastline, je dolg: solate, vložene artičoke, artičoke kot dodatek k mesnim omakam, testeninam, picam …

Zdravilni učinki artičoke:Artičoka (Cynara scolsymus) je pravi vir zdravja in v različnih virih so njeni blagodejni učinki na široko opisani. Okus rastlinskih delov je precej grenak. Uživanje priporočajo pri težavah, kot so poapnenje žil, pa tudi za odvajanje seča, izločanje žolča, blaženje jetrnih in ledvičnih motenj, krčev v črevesju, napenjanje, pri astmi, revmatizmu in kožnih izpuščajih. Učinkovito zmanjšuje holesterol in znižuje sladkor v krvi. 
Cvetove artičok nabiramo spomladi in poleti, korenine pa jeseni. Pripravke z artičokami je mogoče kupiti tudi v lekarnah. Preprost domač pripravek iz artičok je poleg čaja tudi vino z listi ali koreninami artičok. Dele rastlin narežemo na manjše kose in jih zalijemo z belim vinom, nato pa na hladnem prostoru pustimo, da se okusi prepojijo in v vino izločijo zdravilne snovi. Takšno vino pijemo v manjših količinah pred obroki, učinki pa so opisani zgoraj. 
Iz artičokinih listov lahko pripravimo tudi kopeli, tinkture, namočimo jih v oljčnem olju ali pa pijemo rastlinski sok, ki je zelo grenak, zato ga po kapljicah mešamo z vodo.

Artičoka dopušča domišljiji prosto pot. Pravijo, da ko enkrat poskusiš strunjanske artičoke, ti druge ne teknejo več tako kot prej.

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

in obveščeni boste o novih vsebinah in ugodnih ponudbah.

DARILO ob prijavi: 6-tedenski prehranjevalni načrt za boljše počutje

Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.