Že uporabljate Butters masla?

Že uporabljate Butters masla? Če še ne, potem vas vabimo, da si v nadaljevanju preberete 5 ključnih lastnosti, ki delajo Butters masla posebna in boljša od običajnih sredstev za nego kože.

So 100% naravna in veganska

Te lastnosti verjetno ni potrebno posebej poudarjati pa vendar je to prva pomembna lastnost Butters masel. Vsebujejo zgolj certificirane naravne sestavine in ker so te izključno rastlinskega izvora, so masla primerna tudi za vegane.

Ne vsebujejo konzervansov

Najprej je potrebno razjasniti, kaj je maslo in kaj je krema. Maslo je samo in nič drugega kot maščoba, pridobljena s stiskanjem plodov rastlin (npr. oreščka kariteja, kakavovca, kokosa, koščice manga, itd.), krema pa je emulzija. Nastane z združitvijo oljne in vode faze. Ker je glavni pogoj za naselitev bakterij voda, maščobe pa so njihova najljubša hrana, je kremam za obstojnost potrebno dodati konzervanse. Nasprotno jih masla ne potrebujejo, ker ne vsebujejo niti kapljice vode.

Ne vsebujejo parabenov in petrokemikalij

Parabeni so sintetično pridobljeni konzervansi, petrokemikalije pa derivati nafte, ki pogosto povzročajo nastajanje aken in srbečico. To so torej snovi, ki si jih vse prej kot želimo v izdelku, ki ga nanašamo na kožo. To je tudi razlog, da so Butters masla primerna tudi za otroško kožo.

Ne vsebujejo alkohola

Izdelki z visoko vsebnostjo alkohola uničujejo naravno prisotne maščobe v koži, ki so nujno potrebne za zdrav in lep videz kože. Prav tako nase vežejo vodo, zato lahko koža po nanosu kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo visok delež alkoholov, postane izredno suha in razpokana.

Predelana so na hladno

Ker so masla v naravni obliki trda, jih je težko neposredno uporabljati. Mnogi jih zato segrevajo na visoke temperature in talijo, a žal s tem uničijo velik delež hranilnih snovi kot so vitamini, minerali, maščobe kisline, itd. Butters masla so predelana izključno z mehanskimi postopki pri nizkih temperaturah in imajo bistveno ugodnejšo hranilno sestavo.

Surovine v naravnih kozmetičnih izdelkih

Danes se bomo dotaknili narave kot take, »prave mamice«, ki nas je velikodušno obdarila z marsičem, žal pa ji človeštvo ne vrača v zadostni meri tisto, kar bi si zaslužila.

Ko smo že ravno pri njenih darovih … To so izjemne in dragocene surovine, brez katerih bi nam bilo živeti težje, v nekaterih primerih celo nemogoče, in če je govora o naravnih kozmetičnih surovinah so lahko te za nego kože zelo učinkovite. V veliki meri pripomorejo k izboljšanju njenega videza ter jo ohranjajo v dobrem stanju. Kot zagovorniki zdravega in naravnega, nas izjemno veseli porast njihove priljubljenosti in uporabe, kar pa ne gre pripisati zgolj omenjenim pozitivnim učinkom, pač pa tudi same osveščenosti uporabnikov.

Vendar pa se je potrebno zavedati, da se izdelava naravne kozmetike precej razlikuje od izdelave tiste »navadne«, ki vsebuje ogromno kemikalij. Na tej točki ne želimo zahajati v podrobnosti postopka izdelave, pač pa želimo poudariti variiranje samega izgleda in lastnosti surovin, kot recimo naravnih masel, ki jih uporabljamo v izdelkih Butters.

Kaj torej želimo sporočiti? To, da sleherni naravni kozmetični izdelek ni nujno povsem enak drugemu, saj se konkretno masla lahko razlikujejo po vonju, barvi, teksturi in splošnem izgledu. To je posledica mnogih dejavnikov, izmed katerih so ključni:

  • podnebne spremembe, katerim so rastline, iz katerih so masla pridobljena, izpostavljene v času rasti;
  • geografsko področje na katerem rastline uspevajo;
  • letni čas v katerem so obrani njihovi plodovi oz. sadeži.

To je torej razlog, da je skoraj nemogoče dobiti popolnoma enake surovine, ki bi jih nato lahko združili v popolnoma enake končne izdelke…po izgledu, kar pa nikakor ne vpliva na učinkovitost.

Samo toliko, da se ne boste čudili, če bo vaš najljubši Butters izdelek naslednjič malo drugačne barve, vonja, teksture …

Nerafinirana masla ali kaj to pomeni?

Verjamemo, da ste se že vsaj enkrat v življenju srečali z izrazom »rafinirano« oz. njegovimi izpeljankami, zato se nam zdi prav, da malo obdelamo ta pojem.

Sam izraz »rafinirano« se najpogosteje uporablja v vezi predelovanja olj. Za rafinirano olje je značilno, da ga predelujejo na visokih temperaturah, ga pregrevajo, s tem pa povzročijo veliko škodo. Velik delež vitaminov, mineralov in antioksidantov je izgubljenih, da o preobrazbi maščob iz nenasičenih v transnasičene (po domače povedano – iz zdravih v skrajno škodljive maščobe za naše zdravje) sploh ne govorimo. To so tiste maščobe, ki jih povezujemo z boleznimi novodobnega časa. Ker rušijo ravnovesje med dobrim (HDL) in slabim (LDL) holesterolom povzročajo zlasti srčno-žilna obolenja, zato se takšnim maščobam velja izogniti v velikem loku!

V prehrani je tako zelo opevana in priporočljiva uporaba olivnega olja, a zopet ne vsakega in pri vseh načinih kuhanja! Posezi po nerafiniranem, katerega sploh ni težko prepoznati, samo malce bolj si ga moraš ogledati. Ker je olivno olje tisto »zdravo olje«, ki je na našem koncu sveta nekako najbolj razširjeno, je spodnji primer v povezavi z njim. Bodi pozoren/-na na:

  • Barvo – Rafinirano je zelo zelo bledo zelenkasto-rumenkasto in tudi sicer bistveno svetlejše kot nerafinirano, ki je lahko celo temno zeleno.
  • Vonj – Rafinirano skoraj da nima vonja, med tem ko je za nerafiniranega značilna zelo močna aroma.
  • Okus – Rafinirano olivno olje je skoraj brez okusa, ali pa vsaj bistveno bolj blagega kot nerafinirano, ki je lahko celo trpko, grenko in pekoče.
  • Viskoznost – Bolj je obdelano, manj je viskozno.

Če želite poskrbeti za svoje zdravje, potem se maščobam nikakor ne smete izogibati, lahko pa poskrbite, da kupite pravega. Kupujte le hladno stiskana olja, katera poskušajte zaužiti čim manj obdelana, torej surova. To naredite tako, da pri kuhanju sploh ne uporabljate maščobe ali pa jo v res res majhnih količinah. Ko je jed gotova pa jo obogatite z nerafiniranim oljem, ki bo zaokrožilo okus in dalo tisto piko na i. Če se že pri pripravi hrani težko odrečete olju, izberite raje tisto, ki je bolj odporno na visoke temperature kot na primer arašidovo olje.

Tako kot je pomembna ozaveščenost v prehrani, je tudi v kozmetiki. Razlika je le v tem, da kozmetiko ne vnašamo VASE ampak NASE. Zakaj torej tematika današnjega članka?

Ker vam želimo z Butters masli ponuditi le najboljše in predvsem tisto, za kar plačate. Naša masla so NERAFINIRANA in zato EDINSTVENA, saj so predelana po naši lastni metodi pri nizkih temperaturah, zato ohranijo kar se da veliko svojih najpomembnejših sestavin, ki dejansko učinkujejo na vašo kožo – minerale, maščobe, vitamine in antioksidante.

Club Prima priporoča:
Antiage Butter – Antiage maslo, 250 ml
Cocoa Butter – Kakavovo maslo, 250 ml
Belly Butter – Belly maslo, 250 ml
Shea Butter – Karitejevo maslo, 250 ml

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.