Zakaj je voda tako pomembna

Nič ni bolj osvežujoče, kot velik kozarec ledeno hladne vode. Verjetno nihče na tem svetu ne more zanikati, da je včasih preprost kozarec vode lahko veliko bolj razveseljiv kot pa skodelica kave ali pa kozarec soka. Kljub temu dnevno še vedno ne spijemo dovolj vode. S tem, ko se prikrajšamo te najbolj osnovne naravne dobrine, vsak dan znova neprekinjeno škodujemo našemu telesu. V kolikor pri sebi opazite kateregakoli od naštetih simptomov, vam priporočamo, da kar čim hitreje spijete kozarec vode.

SUHA USTA

Čeprav so vam zdi, da je vzrok suhih ust več kot očitno pomanjkanje vode, posledice niso vedno tako očitne. Seveda, kadarkoli čutite lepljiv, nadležen občutek v ustih posežete po kakšni tekočini, vendar so sladke pijače le začasna rešitev večjega problema. Če v tem primeru raje spijete kozarec vode, bo sluznica v vaših ustih in grlu navlažena in taka ostala mnogo dlje.

SUHA KOŽA

Koža je največji organ oziroma čutilo in ravno zato potrebuje stalno hidracijo. Ravno suha koža je eden prvih znakov dehidracije, kar lahko privede do mnogo hujših težav. Pomanjkanje vode pomeni, da se telo ni sposobno normalno potiti kar pa privede do tega, da pot ne more odstranjevati odvečnega olja in umazanije s površja vaše kože čez dan. Če se želite izogniti izbruhu mozoljev in aken je vaša prva rešitev vedno ta, da pijete več vode.

PRETIRANA ŽEJA

Kdorkoli se je po dolgem večeru zabave zbudil »zmačkan« vam lahko pove, da je prva stvar na katero pomislijo zjutraj VODA. Alkohol dehidrira celotno telo in pitje vode pošilja »JA PROSIM – signale!« proti vašim možganom dokler se raven tekočin v telesu ne povrne nazaj v ravnovesje. Poslušajte svoje telo, ve o čem govori!

SUHE OČI

Zdaj bi vam moralo že biti jasno, da pitje vode vpliva na mnogo več v telesu kot le na vaša usta in grlo. Pomanjkanje vode privede do suhih, krvavih oči (spomnite se zopet »zmačkanih« jutrov). Brez vode v telesu vaši solzovodi ostanejo suhi in če se morda sprašujete, kaj zato če ne morete jokati – pomanjkanje solz lahko privede do zelo hudih težav za vaše oči, še posebej če nosite kontaktne leče.

BOLEČINE V SKLEPIH

Vaši hrustanci in hrbtenični diski so sestavljeni iz približno 80% vode. Posledično je voda nujno potrebna, da so se vaše kosti zmožne obvarovati pred brušenjem na vsakem koraku. S tem, da vzdržujete telo hidrirano, poskrbite, da bodo vaši sklepi absorbirali šok nenadnih premikov kot so tek, skoki ali nerodni padci.

UPADANJE MIŠIČNE MASE

Vaše mišice so prav tako sestavljene večinoma iz vode. Logika nam potemtakem veli, da manj vode v telesu pomeni nižjo mišično maso. Pitje vode pred, med in po telesni vadbi poskrbi ne samo, da vaše telo ostane hidrirano in vam je udobno, pač pa tudi zagotovi vodo na pravih mestih v telesu in zmanjšuje možnost za nastanek vnetij in bolečin v mišicah kot posledico telovadbe.

DLJE OSTANETE BOLNI

Pitje vode omogoča telesu, da nenehno iz telesa odstranjuje strupe in toksine. Vaši telesni organi delujejo kot filter za določene strupe na podoben način kakor stroj ampak, če temu stroju ne zagotovite dovolj goriva – vode, ne zmore ustrezno delovati. Posledično se začne dogajati to, da v dehidriranem telesu organi začnejo črpati vodo iz zalog, se pravi iz krvi, kar lahko privede do čisto novega spektra težav za vaše telo.

STE UTRUJENI IN ZASPANI

Kot smo že omenili, si telo ko je dehidrirano sposoja vodo iz krvi. Pomanjkanje zadostno hidrirane krvi vodi v pomanjkanje kisika prenesenega skozi celotno telo. Seveda pa pomanjkanje kisika pomeni, da se počutite utrujeni in zaspani. Padec energije boste začeli doživljati vsak dan kakšno uro prej (zapomnite si, kava vam dolgoročno ne bo pomagala).

OBČUTEK LAKOTE

Ko ste dehidrirani, vam zna vaše telo pošiljati signale, da potrebuje hrano. To se dogaja čez cel dan in tudi ponoči, ko se prebudite za »polnočni prigrizek«. Morate pa se zavedati, da uživanje hrane pomeni več dela za vaše telo medtem, ko pitje vode očisti vaše organe in jim zagotovi gorivo za normalno delovanje in izvajanje procesov čez cel dan.

PREBAVNE TEŽAVE

Že prej smo govorili o sluznici in kako ji hidracija pomaga normalno funkcionirati. To prav tako vpliva na celoten prebavni sistem. Brez prave hidracije, količina in kvaliteta sluzi v želodcu upade, kar dovoli želodčni kislini da poškoduje vaše nezaščitene organe. Ta pojav poznate tudi pod imenom zgaga.

PREDČASNO STARANJE

Količina vode, ki jo vaše telo ohranja se naravno zmanjšuje, ko se staramo. To pomeni, da bi morali s staranjem zavestno povečevati vnos vode. Medtem, ko je prezgodnje staranje najbolj vidno na zunaj, se bo v daljšem časovnem obdobju najbolj občutila škoda navznoter. Če želite zmanjšati tveganje za izčrpanje vašega telesa, je pomembno, da še naprej pijete vodo.

ČE BERETE TO IN STE PRIŠLI DO TEGA ODSTAVKA

Pijte vodo ves čas. Imejte kozarec ali flašo vode ves čas pred seboj, ne glede na to ali telovadite, ste v službi ali pa počivate na kavču pred televizijo. Če ste kliknili na ta članek, je velika verjetnost, da ste pri sebi pomislili: »Hmm, mogoče pa res ne pijem dovolj vodeČe ste si hitro natočite kozarec vode in uživajte v njem!

 

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja.