Z optimizmom do daljšega življenja

Optimist verjame, da se mu bodo v življenju zgodile lepe in prijetne stvari, kar mu zagotavlja lepše in daljše življenje. Po drugi strani depresija zviša možnost tveganja za srčna obolenja. Smeh in dobra volja sta tako za sodobno populacijo v najtežjih trenutkih zdravilna in dragocena obogatitev življenja.

Optimizem znanstveno dokazano uravnava raven stresnih hormonov, ki lahko poslabšajo stanje pri ljudeh, ki so nagnjeni k srčnim in žilnim boleznim. Pozitivna pričakovanja o prihodnosti lahko celo zmanjšajo verjetnost srčnega infarkta in znižajo previsok krvni tlak. Prav tako so pomembni posredni učinki optimizma. Srčni bolniki, ki verjamejo, da se bodo pozdravili in spet začeli živeti želeni življenjski slog, bodo bolj verjetno poslušali in upoštevali navodila zdravnika in bodo bolj motivirani, da ozdravijo.

Miselna nastrojenost vpliva tudi na delovanje posameznika. Dokazano je, da optimisti manj verjetno zapadejo v depresijo, asocialno nastrojenost, samomorilne misli, motnje hranjenja in druge psihične motnje, če pa že, se iz njih, v primerjavi s pesimisti, hitreje izvlečejo.

 

Optimizem podaljšuje življenje

Raziskave so pokazale, da imajo starejši ljudje, ki so sami sebe opisali kot zelo optimistične, manj možnosti za razvoj srčnih bolezni in lahko živijo tudi 10 let dlje, kot pa ljudje, ki so pesimistični.

V raziskavi glede optimizma in dolžine življenja so za vzorec vzeli 1000 moških in žensk v starosti med 65 in 85 let.
Raziskovalci so jih spraševali glede njihovega zdravja, morale, optimizma, samospoštovanja in medsebojnih odnosov. Na podlagi odgovorov glede ravni optimizma, so raziskovalci udeležence potem razvrstili v štiri skupine.

Po skoraj 10 letih spremljanja te skupine ljudi so ugotovili, da imajo zelo optimistični ljudje v primerjavi s tistimi, ki so zelo pesimistični, kar 55% manj možnosti za smrt zaradi kateregakoli vzroka in 23% manjše tveganje za smrt povezano s srčnimi obolenji.

Raziskava je prav tako pokazala, da ima optimizem večji učinek pri moških, in sicer se pri njih, v primerjavi z ženskami, zaradi optimizma zmanjša možnost tveganja smrti zaradi kateregakoli vzroka razen srčnih obolenj.

Raziskovalci so podali tudi več dejavnikov, ki bi lahko pojasnili povezavo med optimizmom in daljšim življenjem:

  • Optimizem je povezan v večjo telesno dejavnostjo, zmernim uživanjem alkohola pri ženskah in z manj kajenja.
  • Optimizem je povezan z boljšim splošnim zdravjem. Ugotovljeno je, da so bolj bolehni ljudje tudi bolj pesimistični.
  • Optimisti se s stresom spopadajo drugače in bolj učinkovito kot pa pesimisti.

 

Tokijske in Ameriške raziskave

Raziskave glede optimizma so naredili tudi v Tokiu in v Ameriki. Izsledki tokijske univerze kažejo, da delovanje telesne obrambe pri človeku spodbujajo že majhne vsakdanje prijaznosti in prijetna doživetja (nadejana ali nepričakovana), kot so prijetno presenečenje, radostno hrepenenje, nepričakovano darilo, droben šopek za praznik, izpolnitev skrite želje, uresničitev veselega pričakovanja, pozornost partnerja, ipd.

Tudi Ameriške raziskave so potrdile ugoden vpliv naravnih načinov sprostitve ter izrazito destruktiven vpliv negativnega mišljenja in čustvovanja ter pesimističnega razpoloženja na imunski mehanizem. Narejena je bila primerjalna študija, ki priča, da je upad pozitivnega mišljenja in optimističnega razpoloženja za organizem precej bolj nevaren kot pa nenehno kopičenje stresnih elementov - tem se pogosto sploh ni mogoče izognit.

Ugotovljeno je bilo še, da se optimističnim nasmejanim ljudem hitreje celijo rane, zdravijo infekcije in druga akutna obolenja, kronične motnje pa potekajo bolj umirjeno, z manj recidivi in ponovnimi izbruhi. Hkrati vedro razpoloženje človeku omogoča lažjo in učinkovitejšo psihofizično dejavnost - telesne funkcije so bolj usklajene, prilagojene, optimalno naravnane in učinkovite. 

Zato se naučite veseliti prihodnosti, zaupati sami vase, da vam bo življenje postreglo z najboljšimi stvarmi, in kmalu boste tudi vi ugotovili, kakšno moč imajo pozitivna čustva z optimizmom na čelu.

Viri:
www.everydayhealth.com/publicsite/news/view.aspx?id=629839&xid=nl_EverydayHealthHeartHealth_20090812
www.webmd.com/healthy-aging/guide/20061101/optimism-may-help-you-live-longer
www.dnevnik.si/novice/zdravje/1042274649
www.njena.si/zdravje/nasveti/najboljse_zdravilo_za_srce_je_optimizem/menu_id_54.html

 

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja.