Ste že slišali za revolucionarno EMDR terapijo?

Kaj je EMDR terapija?

EMDR je nova psihoterapevtska modaliteta in je najbolj učinkovita ter hitra metoda za zdravljenje PTSM (posttravmatske stresne motnje), kot npr.:

  • travmatični dogodki iz otroštva (fizično, psihično, spolno nasilje, zlorabe, zanemarjanje, neustrezni medsebojni odnosi …);
  • stresni dogodki v odraslosti (prometne nesreče, izgube, ločitve …);
  • naravne nesreče;
  • agresivni napadi, vojne, izjemni stresi na delovnem mestu npr. policistov, vojakov;
  • fobije, panični napadi, depresija, post-travmatski sindrom, motnja hranjenja;
  • negativna prepričanja o sebi, slaba samopodoba, strah pred nastopi.

EMDR terapija uporablja bilateralno stimulacijo, desno/levo premikanje oči ali taktilno stimulacijo, ki s ponavljanjem aktivira nasprotno stran možganov, sprošča čustvene izkušnje, ki so “ujete” v nevrološkem sistemu, jih s pomočjo procesa predela in osvobodi blokad ter pomaga nevrofiziološkem sistemu, da se ponovno poveže z umom in telesom.

Gre za izjemno učinkovito metodo, ki temelji na naravni sposobnosti našega telesa, da predela neprijetne, boleče in travmatične izkušnje, ki so nas globoko v nas tako zelo zaznamovali, da nam onemogočajo polno življenje. Ker so travmatične izkušnje premočne, da bi jih telo samo predelalo, telesu pomagamo tako, da z metodo EMDR spodbudimo naravni proces samo-zdravljenja. Izjemno osvobajajoča in učinkovita metoda.

Club Prima priporoča:
EMDR – REVOLUCIONARNA PSIHOTERAPEVTSKA TERAPIJA

Kako EMDR deluje?

Ko se moteče izkušnje zgodijo, se shranijo v možganih v vsej svoji podobi, vključno z zvoki, vonjem, mislimi, občutki in čustvi. Ko je oseba zelo razburjena, največkrat ni zmožna predelati izkušnje normalno, kot bi jo sicer. Zato se negativne misli, občutki in čustva glede na travmatični dogodek zataknejo, ujamejo v živčnem sistemu. Možgani ne morejo reprocesirati teh čustev in izkušenj, ker so zamrznili ali bili potlačeni v podzavest. Ne glede na to, ta dogodek živi v živčnem sistemu in ob vsakem ponovnem vznemirjanju povzroča motnje v sedanjem življenju  osebe.

EMDR tehnika “odklene“ negativne spomine in čustva, ki so shranjeni v živčnem sistemu. EMDR pomaga možganom, da uspešno obdelajo, reprocesirajo izkušnjo.

Terapevt nežno vodi stranko v travmatičen incident. Ko se spomin prenese v misli in čustva, se ponovno izkusi na nov način. EMDR omogoča, da stranka opusti občutke nemoči, saj je prevzeta z novim samospoznanjem, znanjem in samozavestjo, s tem pa izbere novo, osvobajajoče in perspektivno delovanje.

Kakšne so prednosti EMDR terapije?

Raziskave kažejo, da je EMDR izjemno učinkovit v procesu pomoči ljudem s čustveno bolečino in travmatično izkušnjo. Ko se uporablja v povezavi z drugimi terapevtskimi modalitetami, EMDR pomaga klientu do hitrega premika s čustvenega stresa do mirnega reševanja težav in mehkega soočanja ter sprejemanja lastnih čustev.

Pozitivni, dolgoročni rezultat zdravljenja z EMDR vpliva na vse ravni dobrega počutja: duševno, čustveno in telesno, kar omogoča vrnitev k polnemu in zadovoljnejšemu življenju.

EMDR terapija pomaga strankam nadomestiti njihovo tesnobo in strah s pozitivnimi podobami, mislimi in čustvi.

Kaj se zgodi med EMDR terapijo?

EMDR pomaga možganom predelati čustva. Tipična EMDR terapija se prične, ko terapevt nežno vodi stranko, da natančno opredeli problem ali dogodek, ki bo cilj zdravljenja. Ko pridejo na površje misli in čustva, terapevt in stranka s skupnimi močmi z usmerjanjem gibanja oči prideta do spominske izkušnje. Bilateralni gibi se nadaljujejo in spremljajoča čustva se sprostijo.

Bilateralna stimulacija oči se nadaljuje dokler se negativna čustva ne nevtralizirajo in se travmatični dogodek ponovno poveže s pozitivnimi mislimi in občutki o sebi, kot so “Sedaj vem, da to ni bila moja krivda.”

Cilji EMDR terapije

Kratkoročni cilj je preprost in enostaven. Takojšnja pomoč v duševni stiski in odprava izčrpavajočih nerešenih  preteklih travm.

Dolgoročne koristi zdravljenja z EMDR vključujejo obnovitev naravnega čustvenega delovanja. Ta vrnitev k normalnosti prinaša večji občutek osebne moči, bolj zadovoljujoče odnose in mirnejše in zadovoljnejše življenje.

EMDR terapijo izvaja AMINA MEHANOVIĆ, psihoterapevtka.

14212_272490972939829_2384748416228683837_nAmina Mehanović je končala Univerzo v Ljubljani in nato še mnoga izobraževanja pri nas in v tujini. Njeno področje dela je celotna družina; izvaja individualne terapije, mednarodno medicinsko priznano EMDR terapijo, partnerske, družinske in skupinske terapije po IMAGO klinični metodi in na čustva usmerjeni terapiji. Kot dodatno podporo izvaja še hipnoterapijo, avtogeni trening ter nudi pomoč otrokom in mladostnikom z učnimi, vedenjskimi in čustvenimi težavami. Izvaja še mnoga predavanja in delavnice za otroke, mladostnike, starše, strokovne delavce in širšo javnost. Sodelovala je v številnih medijih in mednarodnih psihoterapevtskih kongresih.

EMDR - Preprosto naravno

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja.