Sam, sama na počitnice?

Ta domislica nekatere straši, drugi pa se ob njej zdrznejo od vznemirjenja. Jasno je, da tak način preživljanja počitnic ni za vsakogar. Nekateri jih posvetite partnerju in družini, spet drugi izkoristite ta čas, da ležite kot "truplo" in nabirate prepotrebnih moči, tretji pa si enostavno ne upajo. Včasih nas omejujejo tudi objektivne okoliščine, na primer pomanjkljivo znanje tujih jezikov, prevelika stopnja tveganosti ali pa je preprosto ceneje, če se na pot odpravita dva ali več ljudi.

Pravi avanturisti nimajo pomislekov, čeprav se kdaj spuščajo v odvečno tveganje, s čimer ogrožajo sebe, a obremenjujejo tudi druge. Tu mislim predvsem na samotno podajanje v hribe in divjino. Težavno okolje nas pogostokrat spravi v situacijo, kjer smo (življenjsko) odvisni od sočloveka in v kolikor gre kaj narobe, je lahko za nas usodno, vsekakor pa povzročimo reševalne akcije, skrbi in stroške. Na tem mestu ne bomo govorili o ekstremnih počitniških podvigih, temveč o preprostem dopustu ali potovanju, ki ga lahko vsak opravi sam.

Naša dopustniška pričakovanja so različna. Kadar pa se odpravimo sami, nam je skupno to, da smo se odločili za dopustovanje, kjer se bomo posvetili sebi, ne bo nam treba sklepati kompromisov in tudi druženje ne bo primarnega pomena. Nekaj pa drži. Kadar se odpravimo sami, lahko pričakujemo več doživetij, novih spoznanj in znanstev in nekako drugače začnemo funkcionirati. Človek kaj hitro spozna, da je iznajdljivejši, kot se mu je zdelo do zdaj. Bolj odprti smo za sklepanje novih znanstev, če pa se znajdemo v tujem okolju, se hitreje privajamo jeziku. Zanimivo je tudi, kako hitro naletimo na sorodne duše, na ljudi, ki so se podali na enako pot in včasih jo, vsaj del nje, nadaljujemo skupaj.

Pri načrtovanju dopusta bodite iskreni do samega sebe, ne precenjujte se in ne podcenjujte. Izberite lokacijo, ki vam je všeč, pravi letni čas, poglejte v denarnico in razmislite, ali boste šotorili, bivali v hotelu ali pa v kakšnem bolj skromnem prenočišču. Da vam bo le udobno in v zadovoljstvo.

Omenili smo že, da na tovrstnem dopustu postanemo dovzetnejši za okolico, vse pa izhaja iz tega, da bolj prisluhnemo sebi in smo s tem bolj odprti in razumevajoči. Če se boste odločili za tak dopust, ni pomembno, s kakšnim prevoznim sredstvom boste odšli, konec koncev jo lahko mahnete tudi peš. Pomembno je le, da se prvič ne spravljate v pogoje, ki vam niso všeč ali da bi vam bilo pretežko. Prisluhnite si in ugotovili boste, ali ste hipi, ki mu zadostuje nahrbtnik, in se podali brez cilja, ali pa boste poleteli na eksotičen konček sveta. Le poslušajte se in bodite odprti za vse.

 

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja.