Recept: Slastna raztresena kremšnita z jagodno marmelado

Čudovita osvežujoča sladica, ki navduši še tako zahtevnega jedca, a je preprosta za pripravo.

Sestavine:

  • 1 zavitek pripravljenega listnatega testa,
  • 6 jajc,
  • 180 g moke,
  • 100 g sladkorja,
  • ½ limone,
  • 2 žlici ruma,
  • 1,3 l mleka,
  • vanilijeva palčka ali ekstrakt vanilije.

Testo zvaljamo, pri čemer moki dodamo mleti sladkor. Položimo v pekač, celo testo prebadamo z vilicami, narežemo na trikotnike  in zlato rumeno zapečemo. Ko je pečeno, še vroče malo posujemo z mletim sladkorjem, da kristalizira.

Za kremo najprej rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in nekaj žlicami mleka, dodamo presejano moko, limonin sok, limonino lupino, rum in sneg iz beljakov. Mleko zavremo z vanilijevo palčko in dodamo rumenjakovi zmesi, ki jo nato nad paro kuhamo še 13 minut, med tem pa ves čas mešamo, da se lepo zgosti, a ne prime na skledo. Vanilijevo kremo je najbolje pripraviti v stekleni skledi, ki se, ko rumenjakovi zmesi počasi dodajamo vrelo mleko, lepo segreje in jo nato lahko varno položimo v lonec s paro. Po želji za intenzivnejši okus vanilije, lahko dodate tudi malo vanilijevega ekstrakta.

Pri oblikovanju sladice ste lahko zelo inovativni. Zložite lahko kremšnito, ko na trikotnik testa položite dve žlici kreme, pa zopet testo, krema, zaključite s plastjo testa in prelijete z jagodno marmelado.

Ali pa kremo z žlico položite na krožnik, vanjo zapičite trikotnike iz listnatega testa in prelijete z 2 žlicama jagodne marmelade, za lepši videz in okus pa dodamo še kakšno svežo jagodo in listič sveže mete.

Na sliki imate še bolj atraktivno izvedbo, kjer so dodane še sesekljane pistacije.

Dober tek! Barbara Božič

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.