Recept: Slastna omleta

Ko sem prvič obiskala Goriška Brda, so mi postregli svojo slastno frtaljo. Omleta z zelišči me je navdušila, saj je slastna, preprosta za pripravo, hkrati pa lahko ob njej popolnoma prepustimo svobodno pot svoji domišljiji. Odličen obrok, ko nimamo časa, ko želimo pospraviti po hladilniku ali pa izkoristiti zelene dobrote z vrta.

Osnovne sestavine:

  • 2 jajci,
  • 1/2 dcl mleka,
  • 2 žlici moke ali ovseni kosmiči,
  • sol, poper, oljčno olje ali kokosova maščoba.

Osnova za omleto so seveda jajca. Za eno osebo običajno zadostujeta 2 jajci, a ko delate omleto, uporabite največ 4, saj je sicer pri pečenju ne boste mogli lepo obrniti. Z metlico jajca dobro stepemo, saj je v tem skrivnost rahle omlete. Na 2 jajci dodamo ½ dcl mleka, 2 žlici moke (najboljša je pirina), sol, poper, po želji še malo pekoče paprike ali kurkume in dobro stepemo. Sama rada dodam le malo moke, da omleta ostane rahla, zelo pa mi je všeč tudi, če moko zamenjam z ovsenimi kosmiči. Kadar uporabite te, pustite, da se malo napijejo jajčne zmesi, da so bolj mehki.

Če pripravljamo omleto z zelišči, sedaj dodamo nasekljana zelišča. Meta, melisa, pehtran, peteršilj, bazilika, drobnjak, zelena, rukola, regrat, koprive, … vse to lahko uporabimo, drobno nasekljamo, dodamo jajčni zmesi, dobro segrejemo namaščeno ponev, najraje uporabim kokosovo maščobo, saj za dobro omleto potrebujemo visoko temperaturo, ki jo kokosova maščoba dobro prenese, vlijemo zmes in počakamo, da se dobro zapeče na eni strani, obrnemo, in pečeno damo na krožnik.

Omleti lahko dodajamo sir, pršut, vse vrste zelenjave …

Če delate zelenjavno, je najbolje, da zelenjavo najprej na drobno narezano prepražite, kot tudi pršut in nato prelijete z jajčno zmesjo.

Meni je posebej slastno, če jo na koncu obložim z nasekljanimi  svežimi paradižniki, ki ji dajo sočen, svež okus in potresem s sesekljano baziliko ali peteršiljem, enostavno prima!

Dober tek! Barbara Božič

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.