Recept: Jabolčna pita s starim kruhom

V tem času imam toliko jabolk, da vedno znova iščem nove načine, kako jih porabiti in v tem iskanju se mi je zelo posrečila kombinacija, ko sem izkoristila star kruh in še porabila jabolka. Vse količine v tem receptu so večinoma fleksibilne, kar pomeni, da težko zgrešite, če daste česa več in drugega manj.

Sestavine:

  • vsaj ½ kg starega kruha,
  • ¾ kg jabolk,
  • 4 jajca,
  • 1 dcl sladke ali kisle smetane,
  • 1 – 2 dcl mleka,
  • sladkor, cimet, sol,
  • rozine,
  • orehi,
  • rum,
  • vanilijev sladoled.

Po želji lahko dodate tudi svežo skuto, ki jo rahlo osladkate in ji dodate 1 jajce, rozine, ki jih namočite v rum, orehe z malo mleka, lahko ste zelo inovativni.

Vzamete okrogel model za pite ali torte. Kruh narežete na 1 cm debele rezine in ga razporedite na dno pekača. Mirno ga lahko trgate na koščke in zapolnite praznine med kosi. 2 jajci zmešajte z mlekom, malo posolite in s tem namočite kruh. Količina mleka je odvisna od različnih vrst kruha, nekatere bolj vpijajo tekočino, druge pa imajo težjo strukturo in zato manj vpijajo. Uporabite pa lahko skoraj vse vrste kruha, meni je zelo všeč s polnozrnatim, saj hrustljava semena še dodatno lepo dopolnijo okus. Medtem, ko se kruh lepo prepoji, očistite jabolka, jih narežite na tanke rezine, sladkajte po okusu, dodajte po želji še cimet in dobro zmešajte. Kadar so jabolka zelo sočna, odcedimo malo tekočine in jih razporedimo po kruhovi osnovi. Zmešamo še ostali 2 jajci, ki smo jima dodali smetano, vse skupaj prelijemo in 30-40 minut pečemo na 180 stopinj.

Postrežete lahko s stepeno sladko smetano ali vanilijevim sladoledom.

Dober tek, Barbara Božič

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.