Recept: Bazilikin pesto

Pesto je tradicionalni italijanski dodatek testeninam, meni pa je izjemno všeč tudi kot namaz ali začimba na paradižnikovi solati z mocarelo. Lahko ga naredite za takojšnjo uporabo ali pa ga shranite v kozarčkih in bo lepo ozelenil tudi zimske dni.

Sestavine:

  • 100 g svežih listov bazilike,
  • 100 g parmezana,
  • 50 g pinjol,
  • sol,
  • oljčno olje.

Najboljša je priprava v terilniku, a jaz najraje uporabim kar električni sekljalnik, saj je veliko hitreje, a prav tako okusno. Oprane in dobro osušene liste bazilike damo v mešalnik, dodamo na koščke narezan parmezan, pinjole, pol žličke soli in vsaj 0,5 dcl oljčnega olja. Sekljamo, dokler niso vse sestavine enakomerno sesekljane, po potrebi dodamo še malo olja. Meni je všeč, da v pinjole in parmezan še vsaj malo ugriznem, tako da ne sesekljam popolnoma, čeprav je običajni pesto popolnoma gladka zmes. Poskusite oboje, pa boste videli, kaj je vam ljubše. Po želji lahko dodate tudi malo popra ali kakšen strok česna.

Tako pripravljen pesto enostavno dodate kuhanim testeninam in dobite odličen obrok. Lahko ga namažete na kruh, dodate še košček paradižnika in mocarele in slasten prigrizek je pripravljen. Tudi kot dodatek solatam je odličen.

Če ga želite shraniti, z vročo vodo poparite steklen kozarček, ga dobro osušite, vanj nalijte malo oljčnega olja in nato napolnite s pestom, pri tem pa dobro pazite, da ne ostanejo kakšni zračni mehurčki, da bo namaz lepše ohranil barvo in se ne bo pokvaril. Na vrhu še dolijte malo olja, po potrebi ga dodajajte tudi med polnjenjem, dobro zaprite, po odprtju pa hranite v hladilniku.

Dober tek, Barbara Božič

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja.