Preprosto – ples

Ples je aktivnost, ki smo si jo privoščili v rani mladosti ob spodbujanju naših staršev. Plesali smo na najstniških plesih in se učili osnovnih korakov družabnega plesa za nastop na maturantskem plesu. Skakali in zibali v študentskih letih, ko ni bil izpuščen noben »hud žur«. Plesali smo s svojim partnerjem ali izvoljenko, prijatelji in prijateljicami, sorodniki in otroci. Smo? Še vedno lahko, in celo zelo dobrodošlo je.

Ples pripomore k aktivaciji in sprostitvi našega fizičnega telesa kot tudi uma in duha. S plesom poženemo kri po žilah. Gospe pridobimo bolj gladko in napeto kožo, mehkobo in lahkotnost v gibanju ter zadovoljen nasmeh na obrazu. Gospodje pa krepijo svojo možatost z vodenjem gospa skozi gibe in povezave korakov ter obratov. S povabilom gospe na ples naš džentelmen ohranja tradicijo plesnega bontona.

Plesati se lahko učimo vodeno, s plesnim učiteljem, samostojno ali v družbi. Namen vodenega plesa je učenje korakov in gibov različnih plesnih zvrsti, prepoznavanje njihovih značilnosti in tipične glasbe, ki pripomore k fluentnosti naučenih povezav. Brez vaje ne gre. V plesni dvorani, na domačem parketu dnevne sobe ali na počitniški terasi. Povsod, kjer je vsaj toliko prostora, da ohranimo nepoškodovane noge in seveda lastnino. Izvrsten trening lahko opravimo na organiziranih plesih, ko vadimo in utrjujemo znanje, ter nadgrajujemo lasten plesni stil. Hkrati pa se z opazovanjem ostalih plesalcev naučimo novih povezav in jih z lastno interpretacijo vključimo v izvedbo plesnih koreografij.

S plesom izboljšamo gibljivost in prožnost naših mišic, hkrati pa povečamo moč nožnih mišic in hrbta, koordinacijo in grobo motoriko celotnega telesa. Hvaležne nam bodo tudi druge skupine malih mišic.

Pokončna drža pa bo kazala na naše zadovoljstvo s hobijem, kjer krepimo celotno telo. Preko plesnega gibanja prepoznavamo lastne fizične sposobnosti, povečamo zavedanje svojega telesa v prostoru in času ter v odnosu do soplesalcev, v skupini, ali do plesnega partnerja oziroma partnerke.

Ples združuje prvine tako športa kot umetnosti, zadovolji nas s formo ali pa nam dopušča svobodo giba. Je govorica telesa ob glasbi ali v tišini. Obstaja mnogo plesnih zvrsti, od tistih tradicionalnih dovolj sodobnih, ter ponovno obujenih ali bolje, sistematsko organiziranih. Med tradicionalne štejemo tiste, ki  izvirajo iz tradicije okolja in so se med ljudmi do danes ohranili kot kultura naroda. To so orientalski ples, flamenco, salsa, polka, sirtaki, kazačok, ljudski plesi, idr. Med sodobne štejemo hip hop, jazz balet, swing, rock androll, sodobni ples, ples ob drogu, ipd.

Iz potrebe po prepoznavanju in zavedanju druge in tretje človeške dimenzije (čustva, samozavedanje, samospoznanje, itd) so se preko izkušenj in raziskav plesnih pedagogov in psihoterapevtov združenih z znanji starih plemen, po svetu in tudi pri nas vse bolj uveljavile na novo strukturirane zvrsti plesa in gibanj, kot so ples petih elementov, ples po ognju, Ishmech, plesi kombinirani z jogo, meditacijo, plesi z naravo, ipd.

Torej, za vsakogar se plesna zvrst najde. Kar je skupnega vsem plesom je krepitev in spodbuda delovanja naših možganov in s tem zmanjšanje tveganja pojava demence. Je fizična aktivnost, ki vključuje elemente matematike (ritmično štetje korakov) in slovenskega ter tujega jezika (nazivi plesnih elementov, korakov in povezav). S plesom smo prijazni do svojega telesa. Vplivamo na fizično, psihično, mentalno in duševno stanje. Ples pozitivno vpliva na srce in pripomore k okrepitvi srčno žilnega sistema, krepi srčno mišico, izboljša ritem dihanja. Z aktivnim plesanjem pridobimo na fizični in psihični kondiciji. Poleg drže s plesom izboljšamo svojo samopodobo ter okrepimo občutek samozavesti.

Za ples ni nikoli prepozno. Pomembno je, da preizkusimo različne plesne zvrsti in izberemo tisto, ki uresničuje našo potrebo v določenem obdobju našega življenja. Velika prednost plesa namreč je, da si ga lahko prilagajamo na starostno obdobje, sposobnosti in zmožnosti. Vedno pa pripomore k povečanju hormonov sreče, dobre volje in zadovoljstva.

 

Saša_fotka_manjsa

Saša Eminič Cimperman (Predsednica Plesnega kluba Miki Domžale, Solastnica Plesne šole Miki, Plesna učiteljica ZPVUTS in Plesna sodnica ZPSS) o plesu:
''Ples me polni z zadovoljstvom in srečo, nudi mi zabavo in hkrati sprostitev, ko s prijateljico prepleševa noč ali pa z možem zapleševa salso pod kubanskimi zvezdami. Ples je moj eliksir. Ko plešem je moje telo bolj pretočno, um odprt, duša nahranjena. S pozibavanji bokov ob domači kuhi ali na balkonu s pogledom na morje in glasbi strastnega portugalskega fada, dodatno aktiviram prvo, drugo in tretjo čakro. Preko plesa sklepam nova poznanstva z ljudmi, ki jim je mar do sebe in so spoštljivi do drugih.''

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja.