Odnos med starimi starši in vnuki je neprecenljiv in obojestranski

shutterstock_292698320Medsebojni odnosi so za vsakogar od nas zelo pomembni. Ljudje smo socialna bitja in potrebujemo bližino drugih ljudi. Potrebujemo ljubezen in občutek pripadnosti, ki ga dobimo od svojih najbližjih: staršev, starih staršev, otrok, partnerjev, sorodnikov, prijateljev.

Pri otrocih je potreba po bližini še močnejša, potrebni so ljubezni ljudi, s katerimi preživljajo večino svojega časa, odnosi med njimi pa vplivajo na razvoj njihove osebnosti. Boljši ko so, boljše so otrokove izkušnje, le-te pa pomagajo graditi pozitiven pogled na ljudi in življenje nasploh. Vplivajo na kakovost otrokovega življenja zdaj in v prihodnosti (v njegovi odrasli dobi).

Čas, ki ga otrok preživi z babico in dedkom, je lahko ena njegovih najdragocenejših življenjskih izkušenj. Če družine živijo blizu, je dobro, da se otrok druži s starimi starši in jih pogosto videva. Ne smemo pa pozabiti, da je otrok v prvi vrsti otrok svojih staršev in da želi največ časa preživeti z njimi in oni z njim. Stari starši ne bi smeli prevzemati vloge staršev, razen ko je to nujno potrebno.

Otroka ne smemo vpletati v slabe in nerazrešene odnose med odraslimi

Kakšen bo odnos med vnuki in starimi starši, je odvisno od otrokovih staršev, starih staršev in njihovega medsebojnega razumevanja. Medsebojni odnosi vplivajo na otrokov razvoj, na to, kakšen je zdaj in kakšen bo, ko odraste. Zato je zelo pomembno, da so odnosi med starši otrok in starimi starši dobri in korektni.

Kdaj so medsebojni odnosi korektni? Takrat, ko je prisotno medsebojno spoštovanje. Normalno je, da v vsakem odnosu pride do konfliktov, slabih izkušenj in včasih celo zamer, kljub temu pa je potrebno do vsake osebe vzpostaviti spoštljiv odnos.

Ker so otroci naše zrcalo, ker sprejemajo vase naše vedenje in naša prepričanja, je zelo pomembno, kakšen odnos imajo otrokovi starši in stari starši med seboj. Starši lahko pripomorejo k temu, da se odnosi krepijo in da otrok z veseljem preživlja čas s starimi starši. Zavedati se moramo, da z izražanjem svojega mnenja o drugih ljudeh zelo vplivamo na otrokovo mnenje in videnje tega sveta. Zato moramo odrasli paziti, kaj govorimo in se vsakič, še posebej, ko gre za negativno mnenje, vprašati, kaj bomo pridobili (mi in otrok) s tem, ko to mnenje delimo. Ko o tem razmislimo, velikokrat ugotovimo, da ne pridobimo ničesar, razen mogoče nekaj minutnega olajšanja. Ugotovimo, da takšno izražanje mnenja ni potrebno.

Pomembno je, da otrok začuti spoštovanje, ki ga imamo do soljudi, še posebej do svojih bližnjih. Neprijetne in nerazrešene stvari raje zadržimo pred otrokom in jih rešujemo odrasli med seboj. Otrok ni potrebno vpletati v nerazrešene odnose.

Starši – otrok – stari starši

Dobro je, da starši otroka pustijo, da zgradi svoj lasten odnos z babicami in dedki in mu ne dajejo preveč napotkov v zvezi s tem. Enako velja za odnos otrokovih staršev do starih staršev: čim manj vmešavanja, razen ko gre za res slab vpliv na otroka, ki bi imel lahko dolgotrajne posledice.

Stari starši dajejo vnukom veliko lepega: ljubezen, preživljanje skupnega časa, skupne dejavnosti, kot so igranje in zabava. Pogosto pa otroci od njih dobivajo tudi tisto, kar jim starši omejujejo: več sladkarij, več risank, video-igric, skratka, več določenega uživanja, pri katerem so starši bolj pazljivi.

Pri starih starših meje niso postavljene vedno tako strogo, kot pri starših, zato lahko tudi zaradi takih različnih pogledov pride do konfliktov. Vendar glede na to, da je otrok pri starih starših le občasno, ni s tem nič narobe, otrok se hitro vrne v stari ritem. Seveda morajo starši pri tem vložiti določen čas in tudi napor, da se otrokovo vedenje in še posebej njegove zahteve vrnejo na »stare tire«. Zato je dobro, da se tudi stari straši potrudijo razumeti skrb staršev in se ne vmešavajo v njihov način vzgoje. Če vidijo, da imajo starši težave, jih lahko vprašajo: »Ti lahko pomagam?«, »Vidim, da ti je težko. Potrebuješ pomoč?«. To pomeni, da morajo pri njih dobiti „dovoljenje“, saj so starši osebe, ki so otroku najpomembnejše, zato o tem odločajo oni. Če bodo stari starši ravnali tako, bodo preprečili medsebojne konflikte in bodo po vsej verjetnosti tudi dobili „zeleno luč“, da izrazijo svoje mnenje, tudi kaj spremenijo in s tem pomagajo.

Če imajo otroci bolj malo stikov s starimi starši, so ti stiki še vedno zelo pomembni in včasih prav zato tudi bolj kakovostni. Če stari starši želijo preživeti z vnukom več časa, je dobro, da to željo jasno izrazijo. Če to naredijo na prijazen način, je velika verjetnost, da bodo starši otroka z veseljem za kakšen dan odpeljali k babici in dedku. Če so starši preveč zasedeni ali pa živijo daleč od starih staršev, lahko svojim otrokom z lepimi zgodbami o starih starših in rednim stikom preko telefona in interneta pomagajo pri grajenju dobrega odnosa. Kljub oddaljenosti se še vedno lahko zgradi trdna vez med vnuki in starimi starši, zato je dobro, da se oboji potrudijo in ohranjajo stik tudi na daljavo.

Sklep

Odnos med starimi starši in vnuki je neprecenljiv in obojestranski. Tako kot vnuki od starih staršev, tudi stari starši od svojih vnukov dobijo zelo veliko. Pozitivna otroška energija daje starim staršem nov življenjski zagon, zato je dobro, da se ji prepustijo in pri tem uživajo. Če pride do težav, je dobro sproti iskati rešitve in če se le da, na ustvarjalen način ter s pogovori z vnuki, njegovimi starši in tudi drugimi mladimi družinami. S povezovanjem in spoznavanjem mlajše generacije bodo lažje razumeli tudi svoje otroke in vnuke, njihova stališča in vrednote. S tem se bo povezanost med njimi še bolj utrdila, kar bo vplivalo na izboljšanje odnosov in medsebojno spoštovanje ter ljubezen.

Elena Kecman, univ. dipl. pedagoginja in spec. psihoterapije

 

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja ter z Politika zasebnosti.