8 korakov k sreči

V osmih točkah vam bomo skušali prikazati nenaporne izzive, s katerimi se boste počutili boljše in srečnejše.

  1. Ne pričakujte preveč
  2. Osrečite druge
  3. Uživajte v majhnih stvareh
  4. Povežite se z naravo
  5. Skrbite za telo
  6. Prehranjujte se zdravo
  7. Znebite se odvisnosti
  8. Skrbite za možgane

 

Ne pričakujte preveč

Na tem mestu je treba razmisliti o kar nekaj stvareh: narejeni smo tako, da vedno opazimo, kaj imajo drugi, mi pa ne, kakšno srečo imajo nekateri, nas pa se izogiba. Gojimo lažno utvaro, da nam bo več denarja in drugih dobrin prineslo več sreče. Res je sicer, da je tovrstno razmišljanje gibalo napredka, zanesljivo pa to ni prava pot k osebni sreči. Četudi se pehamo za denarjem, slavo in močjo, bo vedno nekdo bogatejši, bolj slaven in bolj mogočen. Grenkoba v nas bo ostala. Zato je včasih treba pogledati drugače: večina ljudi je v veliko težji situaciji od nas, marsikdo bi vse zamenjal za vsaj malo zdravja … Osvobodimo se  grabežljivosti in raje pomagajmo tistim, ki so na slabšem.

Tedenski namig: podarite en evro po vašem izboru.

 

Osrečite druge

Ne pozivamo vas, da odpirajte denarnice in z drobižem obdarujte siromake, čeprav je tudi to zelo lepa gesta. V današnjih časih manjka solidarnosti, iskrenega zanimanja za sočloveka, topline in strpnosti. Veliko boste že naredili, če se boste v avtu prijazno nasmehnili vozniku, ki vas ovira, namesto da z živčnimi izpadi grenite predvsem sebe, bodite prijazni do prodajalk in drugih uslužbencev, strpno prenašajte vrste in gneče in pomagajte na vsakem koraku, ko lahko nekomu olajšate situacijo in mu naredite dan lep.

Tedenski namig: v trgovini veselo in z nasmehom pozdravite utrujeno blagajničarko.

 

Uživajte v majhnih stvareh

Nagnjeni smo k megalomanstvu, v želji, da bi imeli več, ne znamo občutiti sreče ob drobnih stvareh. Spomnimo se, kako zelo nas lahko osreči lepo vreme, hvaležen domači ljubljenček, kozarec vode, ko smo resnično žejni, … Nešteto je drobnih trenutkov, ki blagodejno vplivajo na nas, zdijo pa se nam tako zelo samoumevni, da v njih ne znamo uživati in jih ne dojamemo kot drobne nagrade. Ozrite se naokoli in bodite pozorni na majhne stvari in videli boste, kako postanemo zadovoljnejši.

Tedenski namig: zazrite se v droben cvet in pomislite o njeni skrivnostni lepoti.

 

Povežite se z naravo

Človek je del nje in iz nje izhaja. Tempo življenja in službe, pa nas od nje odmikajo. Izguba stika z naravo nas dela nesrečne, marsikdaj celo depresivne. Kadar imamo prost čas, si ne lažimo, da počivamo na kavču pred televizorjem, ampak se odpravimo ven. Vsakdo bo našel nekaj zase: sprehod v gozdu, sprehod psa, sedenje ob reki ali potoku, katerih šum blagodejno vpliva na dušo. Pravil ni, pomembno je, da se premaknete ven in kmalu boste odkrili kateri kotiček narave je vam najbližji, najblagodejnejši.

Tedenski namig: za pet minut se usedite na klopco in za minuto zaprite oči.

 

Skrb za telo

Veliko bolje se počutimo, če smo fizično aktivni. Narejeni smo tako, da moramo nenehno skrbeti za um in telo. Marsikomu postane slabo že ob misli na fizično aktivnost, a težko je zgolj na začetku. Naše telo se hitro navadi na trening, še več, kaj kmalu lahko postanemo od njega tudi odvisni. Seveda vas ne silimo v skrajnosti. Za začetek je povsem dovolj, da si zjutraj in zvečer vzamemo pet minut časa in opravimo nekaj razteznih in nekaj vaj za moč. S časoma bomo tem vajam namenili več časa, marsikakšno pa lahko opravimo med gledanjem televizije. Tako vzdrževano telo vam bo hvaležno in vas nagradilo z zdravjem, boljšim počutjem, skratka s srečo.

Tedenski namig: desetkrat globoko vdihnite skozi nos, ob tem dvignite roki nad glavo. Izdihnite skozi usta, obenem spustite roki ob telo.

 

Zdrava prehrana

Ne namrdnite se. Zdravo ne pomeni brez okusa in premalo. Kar naprej zastrupljamo telo s preveč sladkorja, ogljikovimi hidrati, konzervansi in ojačevalci okusa. Posledica tega so povečana telesna teža, nespečnost, pomanjkanje energije, slabosti in pomanjkanje občutka resnične in zdrave sitosti. Ne bomo se poglabljali, kaj vam je storiti, ponovimo samo nekaj dejstev, ki jih zagotovo že poznate. Konkretno jejte zjutraj, kasneje pa obroke zmanjšujte do večerje. Jejte vsaj štirikrat na dan. Uživajte veliko sadja, zelenjave in popijte dovolj tekočine. Znati morate prisluhniti lastnemu telesu, saj vam bo povedal, kaj in kdaj najbolj potrebuje.

Tedenski namig: zjutraj najprej pojejte banana, popoldan pa jabolko.

 

Znebite se odvisnosti

Marsikdo bo pomislil, da s tem nima težav. Pa je to res? Tu ni govora o najhujših in najtrdovratnejših oblikah odvisnosti kot so alkoholizem, narkomanija, kajenje in odvisnost od iger na srečo. Še veliko jih je, nekaterih pa sploh ne opazimo. Razmislite o stvareh, ki jim namenjate preveč časa, ki jih komaj čakate ali brez katerih tako rekoč ne morete. Lahko da preveč delate, se bašete s sladkarijami, prekomerno telovadite, igrate računalniške igrice ob vsaki priložnosti, preveč spite, hodite po zabavah, menjate partnerje, zbirate nepotrebne stvari, … Veliko stvari je, ki nas lahko delajo odvisne, vsem pa je skupno to, da nas preokupirajo in nam odvzemajo svobodo. S tem pa srečo.

Tedenski namig: vi veste, kaj je vaša odvisnost. Ta teden jo zmanjšajte vsaj za eno enoto.

 

Skrb za možgane

Govorili smo o skrbi za telo. Na enak način moramo poskrbeti za možgane. Četudi opravljamo intelektualno delo, moramo možgane zaposliti še na drugih področjih, da jih razvijamo enakomerno. Priporočljivo je, da dosti beremo, lepo je tu in tam rešiti kakšno križanko ali miselno igro, skratka se soočati s situacijami, kjer bomo do konca aktivirali možgane. Bolj kot so pasivni, hitreje umirajo. Z raznovrstno aktivnostjo jih pripravimo, da nam bodo dolgo in dobro služili. Morda ste že slišali rek, o hudobnih starcih. Ni iz trte izvit, saj je eden prvih simptomov odmiranja možganskih celic zmanjšana stopnja empatije. Možganska vadba je zelo podobna telesni, saj se tudi po njej počutimo prijetno utrujeno, predvsem pa zadovoljni z opravljenim.

Tedenski namig: preberite eno pesem.

 

Navedli smo osem korakov na poti k sreči. Karkoli od tega, pa četudi čisto malo, boste vnesli v življenje, vam ga bo spremenilo na bolje – srečnejše.

Komentirajte zgornji članek

Za komentiranje morate biti registrirani oz prijavljeni. Registrirate oz prijavite se lahko tukaj.

Pozdravljeni!

Prijavite se na brezplačne elektronske novice,

da boste obveščeni o novih vsebinah, ugodnih ponudbah
in brezplačnih storitvah, ki jih nudimo v Club Prima
Vpišite svoje ime (npr. Janja)
Vpišite svoj email
POŠLJI

S posredovanjem podatkov se strinjate s Pravili in pogoji poslovanja.